NAŠ TEATAR JE DOMAĆIN FESTIVALA PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE OD 4. DO 11. APRILA

Zrenjaninsko pozorište je ponovo mesto okupljanja

Pod sloganom „Sve pozorišne mašine – priče, slike, afekti” održaće se sedamdeset prvi Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine (FPPV) po 25. put u Gradu Zrenjaninu. Publika će imati prilike da pogleda ukupno devet predstava (šest dramskih i tri za decu), koje će biti izvedene na velikoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” od 4. do 11. aprila.
Poznato je da zbog pandemije korona virusa dve godine zrenjaninska publika nije mogla da uživa u Festivalu. Podsećamo da je jubilarni 70. održan u drugačijim okolnostima prošle godine, kada su predstave igrane u matičnim teatrima (Novi Sad, Vršac, Sombor, Kikinda, Zrenjanin). S obzirom na to da je jedna sezona preskočena, ovogodišnja selekcija se odnosi na dve pozorišne sezone, kako bi više predstava moglo da se takmiči.
– Posebno mi je drago što se Festival ponovo održava u Zrenjaninu, jer se pokazao kao jedan od najboljih domaćina. Cela zajednica smatra da je prirodno da se priređuje ovde. Prošle godine je dolazila publika koja inače dolazi da prati predstave u matičnim pozorištima, što nije suština festivala – izjavila je Bojana Kovačević, predsednica Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, u utorak, 29. marta, na konferenciji povodom ove manifestacije.
Konferenciji su prisustvovali Dejan Karlečik, v.d. direktora zrenjaninskog teatra, Saša Santovac, zamenik gradonačelnika, i Bojana Nićetin iz kompanije „Gomeks”. Prvi čovek Pozorišta istakao je da ovdašnja publika nije bila u prilici da prati festival „u punom kapacitetu” od 2019. godine.
– Žao mi je što selekcija, koja obuhvata prethodne dve sezone, nije proširena. Mislim da naša publika ipak neće biti uskraćena, jer će gledati najbolje predstave iz Vojvodine – rekao je on i napomenuo da su u selekciji i predstave na mađarskom i da je obezbeđen prevod, tako da jezičkih barijera neće biti.
Santovac je napomenuo da je naš grad 25. put domaćin najstarijeg festivala u regionu.
– To jasno pokazuje da je Zrenjanin sjajan organizator. Zahvalio bih se ljudima iz našeg pozorišta koji su dali svoj nemerljiv doprinos u prethodnom periodu da se takva slika stvori, a to i jeste prava slika Zrenjanina, dobrog domaćina – poručio je zamenik gradonačelnika.
Novina je, što će se svako veče organizovati podkast u foajeu, sat vremena pre početka predstave. Razgovaraće se o pozorišnim temama i problemima sa kojima se nose teatri. Podkast će se emitovati i uživo na Fejsbuk strani Pozorišta.
Pre svečanog otvaranja Festivala, u ponedeljak, 4. aprila, biće otvorena izložba „Lica Mire Banjac” u Savremenoj galeriji. Govoriće autor Zoran Maksimović i glumica Mira Banjac. Početak je u 19 časova, a ulaz je slobodan. Zatvaranje manifestacije održaće se u ponedeljak, 11. aprila, u podne, kada će biti proglašenje pobednika i dodela nagrada. O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: Mia Knežević, rediteljka, Irena Tot, glumica i rediteljka, i Dejan Dukovski, dramski pisac (predsednik žirija).

Iva Isakov
Foto: Zajednica PPV

Opširnije u štampanom izdanju