NAŠA SUGRAĐANKA SE POSLE OPORAVKA VRATILA NA TEREN: Pehar za novi početak

Pre dve godine Dejana Radanović, koja je prve teniske korake napravila u ovdašnjem Galebu, bila je među 300 najboljih igračica na svetu. Napredak u karijeri prekinut je periodima bolesti, povreda i oporavaka. Sada se nalazi u situaciji kao na početku karijere, pre 10 godina. Ipak, odlučna je da pruži sebi još jednu šansu za povratak. Krajem februara je osvojila turnir u tuniskom gradu Monastiru (kategorija 15).

Tako je na WTA listi napredovala za oko 150 mesta i sada je na 784. poziciji. Kako kaže, prethodne dve godine bile su veoma izazovne. Početkom 2021. godine nekoliko nedelja oporavljala se od kovida-19 koji je joj oslabio srce. Nakon toga je usledila ozleda leđa te je ostatak sezone provela lečeći se.
– Tu povredu sam godinama vukla, ali sam tada prvi put saznala od lekara da od rođenja imam deformitet u lumbalnom delu. Morala sam potpuno drugačije da se ophodim prema svom telu. U februaru 2022. sam se vratila
na teren, bez bolova – navodi Dejana.
Međutim, u aprilu se zarazila koksaki virusom. Bilo je dana kada, kako ističe, nije mogla da ustane iz kreveta, niti da se popne uz stepenice. Nije uzimala reket u ruke po nekoliko nedelja, zatim je polako počela da trenira, ali iscprljenost ju je ponovo sustizala. Četiri puta se tokom godine bezuspešno vraćala na teren.
– Virus me je sasekao. Bilo mi je veoma teško i na mentalnom planu zbog sve ga što je prethodilo. Skoro godinu i po dana sediš, ne znaš gde ćeš, šta ćeš, šta se dešava. Presipaš iz šupljeg u prazno – kaže Dejana i naglašava da joj je druga polovina 2022. godine najteži period u životu. Uspela je da se oporavi. U decembru prošle godine nastupila je na turnirima u Tunisu, ali joj je posle par mečeva stradao mišić lista.
– Nisam dugo igrala na betonu tako da mi se telo „frapiralo” posle dva duga meča – objašnjava Dejana, ali dodaje da je i tu povredu uspešno sanirala.
Do trijumfa krajem februara došla je zabeleživši sedam pobeda za isto toliko dana, jer je prinuđena da igra i kvalifikacije.
– Bilo je sjajno osetiti adrenalin zbog kojeg se i bavim sportom. Ne pamtim kada sam poslednji put odigrala toliko mečeva u nizu. U polufinalu me je stigao umor, ali sam smogla snage i osvojila titulu. Emocije su me preplavile u tom momentu, setila sam se trenutaka kada nisam znala da li ću opet igrati tenis – poručuje sugrađanka.
Dejana je u karijeri osvojila 10 ITF titula – pet iz kategorije 25, četiri iz ranga 15 i jednu iz najniže kategorije 10. Najbolji plasman na WTA listi bilo joj je 187. mesto (2018). Zabeležila je i četiri pobede kao članica državnog seniorskog tima.

M. MARIČIĆ

Dejana Radanović (Foto: lična arhiva)