NASTAVAK ADAPTACIJE VRTIĆA „NEVEN” NAKON ZAVRŠETKA JAVNE NABAVKE

Za fasadu i deo krova opredeljeno 2 miliona

Početkom leta, nakon peticije „Neven je naš” koju su pokrenuli roditelji dece jaslenog uzrasta, nezadovoljni preseljenjem mališana u novootvoreni vrtić „Bubamara” u naselju Putnikovo, zamenik gradonačelnika Saša Santovac najavio je da će vrtić do početka nove školske godine biti adaptiran o trošku Grada.
Na taj način, istaknuto je prilikom najave radova, biće omogućeno da više od 37 zrenjaninskih porodica, ima udoban i savremen smeštaj za decu, u neposrednoj blizini svojih domova.
– Potpuno razumem zahteve roditelja. Deca iz svih delova grada zaslužuju najbolje uslove za boravak, a roditeljima treba obezbediti da ih odvedu u vrtić uz što manje troškova i utrošenog vremena – istakao je zamenik gradonačelnika nakon sastanka sa roditeljima.

ČEKAJU SE OZBILJNIJI RADOVI
Kako poručuju iz Predškolske ustanove u toku leta sređivali su objekat. U toku je javna nabavka nakon koje će krenuti radovi na fasadi i delu krova u vrednosti od dva miliona dinara. Na ulaganja Gradske uprave, kažu, ne mogu da utiču, ali su iz svojih sredstava adaptirali prizemlje. Uređene su sobe, osveženi zidovi, postavljena je nova rasveta, zamenjen je pod i ofarbani prozori, poručuju nadležni.
– U planu je modernizovanje toaleta kada za to budemo imali sredstava, nadamo se da ćemo cilj ostvariti za vreme zimskog raspusta – navodi Vladimir Petrović, direktor Predškolske ustanove.
Prema njegovim rečima, prostor za jaslenu grupu u vrtiću postoji, ali prošle godine nije bio prijavljen dovoljan broj dece kako bi se ona otvorila.
– Vrtić radi u skladu sa potrebama naših najmlađih sugrađana, aktiviranje grupa zavisi od interesovanja, a sve u skladu sa kapacitetom vrtića.
U svakom objektu postoji maksimalni broj dece koju može da primi, sva deca koja su prijavljena, na osnovu bodovanja raspoređuju se u najbliže vrtiće na toj teritoriji – ističe Petrović.

LOKACIJE „BUBAMARE” NEADEKVATNA
Podsetimo, prilikom sastanka sa zamenikom gradonačelnika početkom leta Ana Tepić Milankov, čiji mlađi sin pohađa vrtić „Neven”, naglasila je da je i prošle i ove godine zvanično postojala mogućnost da se deca upišu u jaslice u ovom obdaništu.
– I pored toga, deca su automatski prebačena u druge vrtiće. Za njih je „Neven” druga kuća i zato je neophodno da im se omogući da se tamo i vrate – rekla je Tepić Milankov.
Kako smo ranije pisali, novootvoreni smeštaj „Bubamara” koji se nalazi u drugom delu grada zbog neadekvatne infrastrukturne i saobraćajne podrške ne rešava problem kolektivnog smeštaja dece iz mesnih zajednica „4. juli” i „Ruža Šulman”. Još jedna mana ovog rešenja, istakli su roditelji, je i to što oni koji rade od 7 časova nisu u mogućnosti da decu vode u dva vrtića ili boravak u školi na drugoj obali reke. Naveli su i da, zbog dužine puta i kratkog vremenskog perioda, u popodnevnim satima nisu mogli da stignu po decu do zatvaranja ustanove, kao i da su dodatni troškovi veliki, jer je jedini putni pravac zaobilazan.
– Ukoliko se na cenu taksi prevoza doda cena boravka u vrtiću, za taj novac je moguće naći osobu koja bi čuvala dete i kod kuće. Više je nego jasno da, iako nov i funkcionalan, vrtić „Bubamara” ne samo da ne nudi podršku našim porodicama, nego predstavlja i prevelik trošak – istakli su roditelji.

J. Šormaz

Foto: sajt Grada Zrenjanin
Foto: Arhiva lista „Zrenjanin”

Opširnije u štampanom izdanju