Ne veruj fontani

Piše: Ljiljana Bailović

Zrenjaninci nekako baš nemaju sreće sa fontanama. Tužnom spisku stalnih (i uglavnom nerazumljivih) građevinskih napada na gradske fontane, pridružio se još jedan. Ovaj najnoviji izveden je ovih dana, bez milosti, protiv dve sirote fontane (nije ih projektant tako zamislio) na Trgu slobode. Lane su fontane, u zimskom periodu, prekrili pleksiglasom – verujem, da bi se izbegla šteta od zaleđivanja – ali to, izgleda nije dalo dovoljne rezultate, te su urbanisti našli novo rešenje: da se, tokom zimskog sna, prekriju ceradnim platnom. Da bi doskočili vetru, smislili su da ceradu vežu za metalne kuke – a kuke su, šta će, kud će – prosto zakucali u granitne ploče! Ako im nije bilo žao lepog kamena (da ga oštete klamfama), kako nisu pomislili na malu decu koja leti obožavaju da pirkaju ruke u fontani, sad će im kuke i klamfe oguliti nožice. Jer, kuke će ostati, zabijene u kamen, i kad se cerada skine.
A nije to ni prvi, ni jedini slučaj u gradu da se fontana „stavi u gvožđe”. I ona u Gradskoj bašti nasilno je odvojena od posetilaca ogradom od kovanog gvožđa! Objašnjenje je bilo: da se deca zaštite, da koje, slučajno, ne upadne u vodu. Nisam mogla da verujem – pa nije to dubina koja će progutati mališana, to je plitak bazenčić, sa veselom prskalicom u sredini u obliku rode, okolo je brižljivi arhitekta, još pre 150 godina, u polukrug postavio baštenske stolice, da roditelji mogu da sednu dok posmatraju svoja čeda kako se raduju vodi i rodi koja prska. Ali, ne! Šta tu ima ko da se raduje, fontana je ograđena gvožđem i šlus!
Posle je, u rekonstruisanoj glavnoj ulici, napravljena nova, mala, podna fontana, prva takva u gradu. No, nije dugo trajala. Prvo su je opasali debelim mesinganim lancima – ne zna se tačno zašto, valjda opet zbog sigurnosti prolaznika, pošto su njene prskalice raspršivale vodu i čitav metar okolo. A kao što je poznato, prskanje vode je opasna stvar, naročito leti, kada je fontana jedino i radila. Tu ni debeli lanci, eto, nisu bili od naročite pomoći i – fontana je ugašena. Prestala je da postoji, kao i javna česma koja je projektovana preko puta, s druge strane ulice…
A onu veliku fontanu, na glavnom gradskom trgu, koju je napravila socijalistička Jugoslavija u entuzijastičkoj veri u svetlu budućnost, srušili smo i razgradili kad smo rešili da se odužimo svetloj prošlosti. Umesto fontane, tamo je sad spomenik kralju Petru. Zrenjanin fontanama ne veruje.