NEISPRAVNI SEMAFORI NA NAJFREKVENTNIJIM SAOBRAĆAJNICAMA U GRADU

Pešaci preko magistrale bez zelenog svetla

Većina pritužbi čitalaca o (ne)funkcionisanju gradskih službi koje stižu na adresu našeg lista tiču se kvara semfora. Poslednje se odnose na semafor na ugu Stražilovske ulice i Bulevara Veljka Vlahovića na Bagljašu. U blizini je i Osnovna škola „Petar Petrović Njegoš”, tako da veliki broj učenika na putu do škole prelazi frekventnu magistralu bez ikakve svetlosne signalizacije.
U Javnom preduzeću za urbanizam, koje obavlja nadzor nad održavanjem puteva – što obuhvata i sve vrste saobraćajne signalizacije – navode da su svesni da su pojedini semafori u gradu često neispravni.
– Semafor na Bagljašu kod raskrsnice sa Stražilovskom ulicom nedavno smo bili popravili, ali se opet pokvario, verovatno usled nevremena. Znamo da je bilo problema i sa drugim semaforima na magistrali, konkretno sa onima u blizini SUP-a. Između ostalog je i loše vreme uzrokovalo kvarove, mada smo svesni da to ne bi smelo da bude opravdanje. Trudićemo se da u najhitnijem roku popravimo semafore – navodi Jovan Cvetić, direktor JP za urbanizam.
Ozbiljne zamerke na rad svetlosne signalizacije u gradu imaju oni koji najviše vremena provode za volanom automobila. Vlasnik auto-škole „Saša plus” Aleksandar Alferov još prošle godine je upozorio za naš list da se mnogo saobraćajnih nezgoda dešava zbog pokvarenih semafora.


Upravljanje putevima jeste funkcija JP za urbanizam, ali nakon osnivanja preduzeća pre dve godine, posle gašenja Direkcije za izgradnju grada, pojedini poslovi su izbrisani iz njihove delatnosti, a predviđeno je da ih obavljaju nadležna odeljenja Gradske uprave, kao i druga lica angažovana putem javnih nabavki.
U pitanju su, između ostalog, investitorske funkcije na izgradnji i rekonstrukciji javnog puta, organizovanje i obavljanje izgradnje, rekonstrukcije i održavanja puteva, sprovođenje javnih nabavki, zatim tehnička i finansijska kontrola izvođenja radova. Što se tiče upravljanja putevima, u nadležnosti JP za urbanizam ostalo je organizovanje stručnog nadzora nad izgradnjom, rekonstrukcijom i održavanjem puteva, planiranje njihove izgradnje, rekonstrukcije i održavanja, kao i označavanje i vođenje evidencije.

  • KO ĆE ODRŽAVATI SEMAFORE
    Poziv za podnošenje ponuda za odabir firme koja će ubuduće održavati semafore na teritoriji Grada Zrenjanina otvoren je u ponedeljak, 10. juna, a trajaće do utorka, 18. juna, kada će ponude biti javno otvorene, pokazuju podaci sa sajta Grada o javnim nabavkama. Prethodni sporazum za održavanje semafora zaključen je u proleće prošle godine i trebalo je da traje godinu dana ili do utroška sredstva.

M. Maričić