Ništa

Piše: Ljiljana Bailović

Na predstojećim predsedničkim izborima građani će, prvi put, moći da glasaju i za opciju „Ne podržavan nijednog kandidata”. Predsednik Centralne izborne komisije izjavio je da će se izborni listić na kome je zaokružena ova mogućnost, brojati kao važeći, ali neće učestvovati u proporcionalnoj raspodeli glasova.
Ova vest je osvanula u ponedeljak u „Blicu”, i može biti da je autentična, tj. nisu je izmislili ni novinari, ni satiričari. Samo, nije iz Srbije. A ni iz Amerike, ako ste kojim slučajem to pomislili, s obzirom na okolnisti.
Nego je iz Bugarske. Ne znam šta je tačno bila ideja bugarskih vlasti kad su otvorili ovakvu opciju za glasače u svojoj zemlji, ali nema sumnje da ona nosi veliki demokratski potencijal za sve zemlje sveta, zar ne?! Hoću da kažem – stanje sveta je takvo, i rezultati svih dosadašnjih politika koje su isprobavane na nama, glasačima, takvi su da bi „ništa od ponuđenog” imalo veliku prođu. Možda i plebiscitarnu (izuzev u nekoliko zemalja, ali one ionako ne važe za „uzorne demokratije”. Mada – mislim da upravo to pitanje: šta je uzorna demokratija? zapravo i jeste pitanje svih pitanja, danas, a i uopšte).
Međutim, šta će se dogoditi ako (u nekoj sasvim hipotetičnoj zemlji, ne u Americi, i ne u Srbiji, daleko bilo) „ništa” pobedi na izborima? Pa, ništa.
Zainteresovani faktori, dakako oni najkrupniji, svakako će se, ovako ili onako, sabiranjem ili oduzimanjem (glasova, ljudi, pokrajina, tenkova i drugih raznih sredstava), nagoditi oko podele vlasti. I plena…
O tome vam sve vreme i govorim.