NIZOM MANIFESTACIJA OBELEŽEN PRAZNIK GRADA ZRENjANINA

Sećanje na slavne pretke i bogatu istoriju

Navršio se vek i godinu dana od kako je u gradu na Begeju osvanuo dan slobode nakon Velikog rata. Centralna svečanost obeležavanja Dana grada održana je u nedelju, 17. novembra, kada je grad i oslobođen u Prvom svetskom ratu. Odajući poštu minulom vremenu, hrabrim i junačkim precima koji su bili na visini istorijskog trenutka i koji su svoje živote prineli na oltar slobode, vence su na spomeniku kralju Petru prvom Oslobodiocu položili gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, Srednjobanatskog upravnog okruga, mnogih političkih stranaka i institucija. Parastos poginulima služio je sveštenik Slobodan Čestić. Državnu himnu „Bože pravde” izveo je Omladinski hor Muzičke škole „Josif Marinković” pod dirigentskom palicom Zorice Kozlovački. Stihove rodoljubive pesme govorio je Milan Kočalović, glumac Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović”.

NOVE STRANICE ISTORIJE GRADA
– Grad Zrenjanin neguje sećanje na slavne pretke i odaje počast oslobodiocima. Sledeći njihov put, mi ispisujemo nove stranice istorije grada. Trudimo se da Zrenjanin bude što bolje mesto za život, što potvrđuju brojne investicije koje upravo dolaze. Očekujemo izgradnju auto-puta od Zrenjanina ka Beogradu i Novom Sadu. Gradićemo nove stanove, uređujemo Begej nakon 27 godina, gradimo most, završavamo obilaznicu i mislim da smo na dobrom putu da poboljšamo život naših sugrađana – rekao je gradonačelnik Čedomir Janjić.
Nakon ceremonije polaganja venaca u Narodnom muzeju otvorena je izložba autora hadži Zorana Lazina pod nazivom ,,Portreti narodnog kralja u umetničkim delima u prošlosti i sadašnjosti”. Posvećena je liku i delu najvoljenijeg srpskog kralja, Petra Karađorđevića, koga je narod od milja zvao Čiča Pera.
Autor se osvrnuo na život ovog monarha čiji spomenik krasi i zrenjaninski glavni gradski trg.

IZLOŽBA O KRALjU PETRU
– Namera mi je bila da ovom izložbom pokažem da je kralj Petar Karađorđević, o kome se na žalost i sramotu malo zna, bio izuzetna ličnost. Na sreću, poslednjih godina situacija se menja i mnogo više se o njemu piše i govori. Širom Srbije podižu se ili obnavljaju porušeni spomenici. U periodu nakon njegove smrti 1921. godine, tačnije od 1923. do 1939, diljem tadašnje Kraljevine Srbije, podignuto je 84 spomenika. Među gradovima liderima u podizanju spomen-obeležja bio je i Zrenjanin, tadašnji Veliki Bečkerek, kasnije Petrovgrad. Spomenik je uklonjen u prvim danima Drugog svetskog rata. Između ostalog i pomenutih 84 obeležja je uništeno. U vremenu kada su spomenici kralju Petru obnavljani, Zrenjanin je jedan od dva grada u Srbiji koji je na centralno mesto glavnog gradskog trga vratio spomenik koji ga danas krasi i koji je njegov prepoznatljivi simbol – naglasio je hadži Zoran Lazin.

RODOLjUBIVE MELODIJE
Svečana akademija održana je u Kulturnom centru, uz nastup Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” i istoimenog mešovitog hora koji vodi dirigentkinja Katarina Božić. Na repertoaru su se našle najlepše patriotske pesme poput „Kreće se lađa francuska”, „Tamo daleko”, „Srpkinja”, „Znaš li odakle si sine”, „Oro se vije”, ali i vojnih marševa koji su podizali borbeni moral srpskog naroda u vremenu rata. Koncert je završen čuvenim delom Biničkog „Marš na Drinu” uz ovacije prisutnih sugrađana.
Vokalna solistkinja Milica Dosković svojim čarobnim glasom izvela je nekoliko numera u kojima su svi uživali.
– Izuzetno je zadovoljstvo i velika čast disati sa jednim ovakvim ansamblom. Na svečanoj akademiji poverena mi je uloga da kroz pesme kakve su grčka „Mi mu thimonis matia mu” (Moj plavi bosiljku), ruska pesma „Konj”, čuvena „Pukni zoro”, kao i autorska „Ne dam”, oživim trenutke jedne od najslavniih perioda naše istorije. Takav poduhvat je moguć samo uz veliku angažovanost i izuzetnu unutrašnju snagu ansambla „Stanislav Binički”, zajedno sa publikom – rekla je Milica Dosković nakon koncerta.
Miroslava Malbaški

Miroslava Malbaški