NOĆ ISTRAŽIVAČA: Istražuj kroz noć, u znanju je moć!

Evropska „Noć istraživača”, trinaesta po redu, ove godine će se održati u petak, 28. septembra od 15 časova do ponoći u 27 zemalja, uključujući i Srbiju, pod sloganom: „Istražuj kroz noć, u znanju je moć!” Visoka tehnička škola strukovnih studija i grad Zrenjanin organizovaće zanimljiv program na šest lokacija. To je, između ostalog, istaknuto u utorak na konferenciji za novinare na kojoj su govorili pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, dr Gordana Ludajić, profesorka na Visokoj tehničkoj školi u ime organizatora i Dragan Halas, kao i Sandra Banjanin, zadužena za odnose sa javnošću.

Noc istrazivaca 1

Organizatori obećavaju mnogo dobrih sadržaja i veliki broj učesnika, posebno učenika osnovnih i srednjih škola, kao i Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” i Visoke tehničke škole.

Najveći broj događanja biće u Kulturnom centru, gde će 28. septembra u 18 časova biti i svečano otvaranje. Tu će biti održane brojne radionice, mlade istraživače podržaće hor „SuperNova”, a u 19 časova je specijalno izdanje SuperSu kviza „Tesla – čovek van vremena”

U baroknoj sali gradske kuće biće predavanje (17 časova) i video-konferencija „Startap studentski centri” (18 časova). Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” predstaviće stručnu literaturu i naučne radove (17-19 sati), dok će u holu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” biti radionice scenskog pokreta i govora ( u 17) i „Dobre vibracije interkomunikacije” (17-20). Izložba „Između kostima i ornamenata – antropomorfne figurine Vinčanske kulture” i „Obucimo prošlost” sve od 17 do 20 časova, kao i program u Startit centru.

Evropska noć istraživača je događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu, u otkrivanje tajni naučnih istraživanja. U Zrenjaninu je noć istraživača dobro posećena, i što se tiče učesnika i posetilaca.

Noć istraživača” podržava Evropska komisija u akciji „Marija Sklodovska-Kiri”, koji predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

M. Bečejac

noc istrazivaca 3