TEK 4,75 ODSTO PREGLEDANIH PACIJENATA U URGENTNOM CENTRU BILO JE PRVOG STEPENA HITNOSTI: Umesto u Urgentni, otići izabranom lekaru

Sve veći broj sugrađana obraća se za pomoć Urgentnom centru, iako tegobe većin njih ne spadaju u prvi stepen hitnosti. Zbog toga svi pacijenti, pa i oni kojima je zaista potrebna hitna medicinska pomoć, duže čekaju na pregled, izjavila je dr Danijela Rackov, šefica Odseka prijemno-trijažne ambulante koja pripada Odeljenju za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja (Urgentnom centru) Opšte bolnice.

dr danijela rackov

Podaci Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ pokazuju da je na ovom Odeljenju porastao broj pregleda, kaže dr Rackov.

– U prethodnih nekoliko godina, mesečno je prosečno bilo oko 5.300 pregleda, a sada ih bude gotovo 6.000. Ranije je 10 odsto svih pregledanih pacijenata bilo prvog reda hitnosti, a sada se taj broj sveo na svega 4,75 odsto. Čak 80 odsto pregledanih su trećeg reda hitnosti. To su oni koji po svim doktrinama ove službe nisu morali da se jave Urgentnom centru. Broj takvih pregleda je najveći noću ili vikendom – ističe šefica Odseka prijemno-trijažne ambulante.

Ona objašnjava da je svrha Urgentnog centra da u ograničenom prostoru, sa ograničenim ljudskim i dijagnostičkim resursima, zbrinjava što više pacijenata kojima je to najneophodnije. Međutim, angažovanjem lekara, dijagnostike i lekova za pacijente trećeg reda hitnosti, dovodi se u pitanje pravovremeno zbrinjavanje onih koji su prvog reda hitnosti.

Doktorica Rackov takođe objašnjava da se na Odeljenju za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja

bolesnici pregledaju po redu hitnosti, a ne po redu dolaska.

– Deca i trudnice uvek imaju prednost. Pacijenti sa bolovima imaju povredu ili tegobu koja je jako neprijatna, ali takvo stanje može da sačeka neko vreme, odnosno ne iziskuje hitno reagovanje. Iz iskustva smo primetili da dolazi veliki broj pacijenata koji nisu životno ugroženi i koji mogu da čekaju pregled po pravilima i do šest sati. Zato je mnogo svrsihodnije javiti se izabranom lekaru koji vas poznaje i zna vašu medicinsku istoriju.

Dr Danijela Rackov navodi da bi građani najpre trebalo da se jave izabranom lekaru, zatim dežurnim ambulantama u gradu i potom Službi hitne medicinske pomoći.

M.M.