NOĆ ISTRAŽIVAČA: Ljubav na prvi ogled

Danas, poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova održaće se 12. „Noć istraživača”, manifestacija čiji je cilj da, pre svega mladima, približi posao istraživača, naučnika. U Srbiji, ova osmа „Noć istraživača” biće održana u jedanaest gradova širom zemlje, pod sloganom „Znanje na prvi ogled”. U Zrenjaninu ovu manifestaciju organizuje Visoka tehnička škola pod pokroviteljstvom Grada.

Od 16 pa sve do 22 sata, posetoci će imat priliku da vide „vruće“ eksperimente i učestvuju u interaktvnim radionicama kojima je cilj da pokažu da se i naučnici u Srbiji bave „gorućim“ temama. Centralni

program i svečano otvaranje je, i ove godine, organizovano u Kulturnom centru, gde će posetoci biti u prilici da se upoznaju sa više od  50 različith radionica, navijaju za svoju ekipu u specijalnom izdanju „SuperSu kviza”, ili saznaju nove detalje o „Kiki”, kikindskom mamutu. Prvi put, ove godine, „Starit centar” se priključio manifestaciji organizacijom predavanja na temu robotike, o kojoj će govoriti  Gavrilo Andrić, kao i AVIV park. U baroknoj sali  Grada biće predavanja i video-konferencija sa Dablinom i gostma iz CERN-a, koji će govoriti o dablinskoj „Noći istraživača” i programima koji se tamo organizuju. U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ biće izloženi naučno-stručni radovi i publikacije zrenjaninskih naučnika. Narodni muzej se ove godine učestvuje izložbom „Priča o dudu i tradiciji svilarstva“.

Noć istraživača  finansira se iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u potprogramu Marija Sklodovska Kiri.

U Srbiji, pod imenom „Noć istraživača” postoje dva projekta ReFocuS i Cool&Hot. Koordinator ReFocuS projekta je Instut za biološka istraživanja „Siniša Stanković” sa partnerima, Prirodno-matematčkim fakultetom iz Niša, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Centrom za promociju nauke.

Projekat Cool&Hot koordinira Fakultet tehničkih nauka Novi Sad sa partnerima Prirodno matematčkim fakultetom iz Novog Sada, Kreatvno edukatvnim centrom, Visokom tehničkom školom strukovnih studija Zrenjanin, Udruženjem naučnih komunikatora i Centrom za promociju nauke.

M.Bečejac

Foto: Pavle Taboroši

DOGAĐAJI

Kulturni centar Zrenjanina

17-21 časova

svečano otvaranje u 18h

radionice

kviz

prezentacije

 

Barokna sala Skupštne grada

18-22

predavanja

video konferencija sa Dablinom i gostima iz CERN-a

 

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“

16-20

izložba naučno-stručnih publikacija

 

Startit centar

17-20h  predavanje „Svet robotke“, Gavrilo Andrić

Aviv centar

Robo-fudbal