„NOĆ MUZEJA” U ZRENjANINU: 20. maja, od 17 časova do sat iza ponoći

Besplatan program u ustanovama kulture tokom trajanja „Noći muzeja“ u Zrenjaninu, koja se održava 20. maja. Dešavanja u ovoj noći organizuju brojne ustanove našeg grada: muzej, biblioteka, savremena galerija, Kulturni centar, Istorijski arhiv, pozorište.

MUZEJ

17 časova –Koncert Hora Gerontološkog kluba – Branislav Gagić i Hora muzičkog zabavišta „Kolegijum“ – Sanje Popović.

17.30 časova – U Malom salonu je otvaranje muzeja izložbe dečjih ilustracija „Ida Ćirić“ (1937 – 2007). Nadležni kustos je Dušan Marinković viši kustos-fotograf.
18 časova – U Atrijumu je radionica za decu od 6 do 10 godina na kojoj će biti prikazane igre, poput „klikera“, „lastiša“, „školice”, „dugmeta“ – Nevena Dujin Grković, kustos-pedagog, a voditeljka i Ivana Arađan kustos-istoričar umetnosti.

19 časova – Radionica „Umetnost mozaika” za decu od 5 do 12 godina – Aleksandar Šalamon, Tatjan Petrović, Olivera Starčević, Ana Kostadinović Nemet i Tamara Spasojević.

19 časova – Likovna radionica „Kakav lav? Strašan lav!“ – ilustrovane pesme Duška Radovića – Nevena Dujin Grković uz voditeljku Ivanu Arađan.

19 časova – Salon: Koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković“

20 časova – Atrijum: Koncert – „Supernova i Bigbeng”. Diriguje profesor Marko Pejčić, a pratnja su zrenjaninski rok muzičari.

21 čas – Predavanje povodom 160 godina od rođenja Uroša Predića i 130 godina od nastanka njegove čuvene slike „Vizija u oblacima“ – Sanja Vrzić, viša kustoskinja i Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti.

17 – 1 sat – Hol: Plakati sa izložbi i predavanja u organizaciji Umetničkog odeljenja, koje su održane u staroj zgradi kraj Velikog mosta od 1945. do 1964. godine. – Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.

17 – 1 sat – Na drugom spratu, u okviru Prirodnjačke postavke biće izložen deo predmeta iz Ihtiološke zbirke „Ispod površine mora“. Ova zbirka oformljena je 1978. godine od materijala preuzetih iz bivše Više pedagoške škole. Autor je Nataša Knežević, viši kustos-biolog.

BIBLIOTEKA

17 – 01 čas – Klub knjige: Majski sajam knjiga i niže cene od 10 do 50 odsto. Na platou ispred Biblioteke je program „Velike i male revolucije“ što je i tema ovogodišnje „Noći muzeja“.

21 čas – Čitanja na otvorenom. Izbor iz domaće i svetske književnosti čitaće srednjoškolci i studenti članovi Čitalačkog kluba biblioteke i bibliotekari.

SAVREMENA GALERIJA

U Savremenoj galeriji Zrenjanin u ponedeljak, 15. maja, otvorena je izložba slika Mirjane Šipoš „Tiho i nenametljivo“. Rođena je 1916. godine u Zrenjaninu gde je završila Gimnaziju. Diplomirala je na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu. U početku je slikala pejsaže, ali se, uglavnom, bavila sadržajima koji se mogu definisati kao ženski. Slikajući najčešće decu i žene tematizovala je žensku emocionalnost i privatnost. Krajem 1995. godine poklonila je Savremenoj galeriji 80 radova, a ova ustanova danas ima 88 njenih slika i crteža.
Izložba „Decembarska grupa“ iz zbirke Savremene galerije gostuje 10. maja u Narodnom muzeju u Vranju. Zrenjanin i Vranje povezuje umetnik Dragutin Cigarčić (1922.). U Umetničkoj koloniji Ečka boravio je 6 puta a u Savremenoj galeriji je 7 njegovih slika.

18. časova – Koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković”.
18.30 časova – „Slikaonica – deca slikaju decu“ na kojoj će se deca upoznati sa umetničkim delima Mirjane Šipoš, a imaće priliku da stvaraju sopstvene radove slikajući sebe ili svoje drugare različitim tehnikama. Voditeljka je Jelica Milivojev.

KULTURNI CENTAR

Izložba radova akademske slikarke Vere Tanasić je otvorena za javnost do 26. maja u izložbenom salonu Kulturnog centra, a u „Noći muzeja” od 17, do sat iza ponoći.

ISTORIJSKI ARHIV

Izložba „Srpska pravoslavna crkva u Zrenjaninu 1746. – 1946.“ biće otvorena u petak, 19. maja, u 18 časova, u Izložbenom salonu Istorijskog arhiva (Narodnog fronta 5.). U „Noći muzeja” posetioci mogu da vide izložbu od 17 časova, do sat iza ponoći.
Sadrži dokumenta iz crkveno-opštinske arhive Uspenskog hrama u Svetosavskoj ulici sa najstarijim dokumentom domovnim protokolom (popis domaćinstava) iz 1746. godine. Važnu građu čine dokumenta bečkerečkog protoprezvitarijata, spiskovi učenika, molbe, spiskovi crkvenih birača i drugo. Biće prikazani i posebno interesantni zapisi sa margina starih bogoslužbenih knjiga među kojima je i zapis o velikom požaru 1807. godine. Autor je Slobodan Milin istoričar-arhivista.

POZORIŠTE
Na Kamernoj sceni „Todor Manojlović” Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, u subotu, u 18 časova, u programu „Noći muzeja” je predstava „Lutak Nevaljako”. Režija Jovan Caran.

„KAFEMAT”

U „Noći muzeja“ na specijalnom meniju koncept bara i restorana „Kafemat“ u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“ biće jela srpskog srednjovekovnog dvora. Gosti će od 18,30 do 20,30 časova moći da degustiraju šljive u slanini punjene sirom kao i srednjovekovni hleb.

Priredila. B. Jajić