NOVA CRNJA: Podrška merama aktivne politike zapošljavanja

Broj nezaposlenih u pograničnoj opštini Nova Crnja je sa 1.426 lica u 2018. godini smanjen na 1.188 prošle godine. Ova opština je Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja opredelila 2,4 miliona dinara. Polovinu sredstava obezbedila je lokalna samouprava.

– Tokom 2019. godine, opština je pružila podršku prilikom promocije javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje, sufinansiranje mera aktivne politike zapošljavanja – kaže Vladimir Brakus, predsednik opštine.

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja planirana je realizacija programa i mere aktivne politike zapošljavanja. Ukupan iznos bio je 2,4 miliona dinara, od čega Opština učestvuje sa blizu 1,3 miliona dinara.

– to su bili programi subvencije zapošljavanja nezaposlenih iz kategorije onij koji teže nalaze posao, na novootvorenim radnim mestima od milion dinara. Pet poslodavaca je podnelo zahteve za zapošljavanje šest, a zaposleno je pet ugovora. Za program stručlne prakse, 1,4 miliona dinara je opredeljeno, a za sedmoro nezaposlenih je 1.240.000 dinara.

Reč je uglavnom o tekstilnim firmama a, kako je rekao Brakus, u 2020. godini izdvojiće više novca iz lokalnog budžeta za ove namene. Pokušaćemo sa javnim radovima i samozapošljavanjem – rekao je Brakus.

M.B.