NOVOCRNJANSKA OPŠTINA OTVORENA ZA POSLODAVCE

Nova radna mesta značajna za male sredine

Preduzeće „Cveteks” nedavno je otvorilo pogon u Aleksandrovu (svojevremeno je tu bila „Mimoza”). Prva grupa od 16 radnika je 11. juna završila, a njih 14 je uspešno savladalo obuku za poslove krojenja
šivenja i poslodavac je sa njima potpisao ugovor o radu. Obuka za drugu grupu od 15 nezaposlenih je pri kraju, a zaposlena su još tri radnika van proizvodnje.
– Za radnike koji tokom obuke nisu prešli prag produktivnosti, mi ćemo do kraja ove ili početkom naredne godine organizovati dodatne obuke o svom trošku – kaže Stojan Cvetojević, vlasnik „Cveteksa”.- Naš cilj jeste da pružimo šansu da nezaposleni dobiju posao, posebno što je poznato da su u tekstilnoj struci angažovane mahom žene.
Sada se u Aleksandrovu, gde ima 250 nezaposlenih, u pogonu na novim, savremenim mašinama, proizvodi sportska oprema. Osnivač firme Stojan Cvetojević je zahvalio na razumevanju Vladi Republike Srbije. Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Zrenjanin, koja je organizovala obuku za krojenje i šivenje na zahtev poslodavca za novootvoreni pogon.
– U našem preduzeću, uspevamo da povećamo broj zaposlenih i da se uključujemo sve više u međunarodnu podelu rada, a to znači da se borimo da što više izvozimo i da primenjujemo i nove tehnologije – rekao je Stojan Cvetojević prilikom prošlonedeljne posete Aleksandrovu Zorana Martinovića, direktora Nacionalne službe za zapošljavanje i Tatjane Mijatović, direktorke Filijale za zapošljavanje Zrenjanin.
„Cveteks“ proizvodi dresove za različite sportove, a deo proizvodnje izvozi u zemlje regiona, kao i u Austriju, Nemačku, Francusku, Švajcarsku, Rusiju… Preduzeće je kao samostalna zanatska radnja počelo da radi pre 27 godina, a 2007. godine je osnovan „Cveteks” d.o.o. koji danas ima 110 zaposlenih, većinom žena. Pogone za proizvodnju, osim u Beogradu, preduzeće ima u Vrnjačkoj Banji, Rekovcu i od nedavno u Aleksandrovu.
Bojana Šet privodi kraju obuku za krojačicu. Ona ima završen fakultet (proizvodni menadžment), ali je prihvatila obuku koja nije u vezi sa njenom strukom.
– Meni je važno da radim. Verujem da ću uspešno savladati obuku i dobiti posao – veli Bojana. – To je moja šansa.
Direktor NSZ Zoran Martinović posetio je opštinu Nova Crnja, gde je sa predsednikom Vladimirom Brakusom razgovarao o dosadašnjoj i budućoj saradnji. On je naglasio da je veoma važno ekonomsko osnaživanje malih sredina, dok je Brakus napomenuo da su uključeni u javne radove, stručnu praksu i da su otvoreni za saradnju sa poslodavcima.

  • DOBRA SARADNJA
    Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je naglasio da preduzeće „Cveteks” („Cvetex sportswear“) ima dobru saradnju sa NSZ-om. Blizu 50 odsto od ukupnog broja zaposlenih angažovano je upravo preko programa i mera aktivne politike zapošljavanja. Kako je rečeno, „Cveteks” je najbolji poslodavac na teritoriji ove opštine.

M. Bečejac