NOVI MAMOGRAF BI TREBALO DA STIGNE U DECEMBRU: Bez listi čekanja

U pokretnom mamografu koji je bio lociran u našem gradu oko mesec i po dana, izvršeno je više od 1.100 pregleda. Vršilac dužnosti direktora opšte bolnice „Đorđe Joanović” dr Igor Kitaresku je objasnio da je taj broj pregleda bude urađen u toku od šest mesec, kada su standardni uslovi za rad.

– Ne postoji nijedna žena koja je na listi čekanja, a kojoj nije urađena mamografija. Istovremeno smo proširili listu zbog velike zainteresovanosti, pa smo preglede radili i ženama ispod 45 godina starosti koje inicijalno nisu bile predviđene za to. Tako da smo potpuno obuhvatili celu jednu populaciju kod koje je postojala bilo kakva šansa da se ranim skrinigom utvrdi karcinom dojke – istakao je dr Igor Kitaresku.

On dodaje da su urađene sve mamografije koje su planirane prema listi čekanja Doma zdravlja i Dispanzera za žene odnosno ginekološkog savetovališta.

– U prvi 200 žena kod kojih je rađena mamografija čak 10 posto je poslato na dodatnu dijagnostiku – kazao je direktor zrenjaninske bolnice. Dodao je i da ukoliko bude bilo potrebe za ovakvim pregledima, u septembru i oktobru bi pokretni mamomgraf mogao da ponovo bude u našoj bolnici. To sve zavisi od liste koja se bude pravila u Domu zdravlju.

Do potrebe za pokretnim mamografom je došlo jer se onaj koji je pomenuta ustanova posedovala pokvario i ne može da se popravi.

– U dogovoru sa pokrajinskim sekretarom Zoranom Gojkovićem smo odlučili da zatražimo kupovinu novog mamografa za region Srednjeg Banata. Dogovor je načelno postignut, čeka se rebalans budžeta AP Vojvodine i nakon toga će Zrenjanin dobiti sredstva. Pored mamografa trebalo bi da bude nabavljeno još nekoliko stvari i ukupna vrednost svega bi iznosila 50 miliona dinara. Polovina tog iznosa tj. oko 25 miliona dinara bi bilo namenjeno za mamograf – rekao je dr Kitaresku i dodao da bi najkasnije do decembra trebalo da stigne novi digitalni mamograf.

On je objasnio da program skriniga spada u primarnu zdravstvenu zaštitu odnosno nadležnost domova zdravlja i da je bolnica preuzela da radi skrinig jer u našem domu zdravlja nema radiloga.

– Od ukupno 12 radiologa koliko Bolnica, samo dva očitavaju mamografiju. Kod nas trenutno ih očitavaju doktori Gabor Lodi i Dragica Toljaga. Obuku organizuje „Batut” i u dogovoru sa dr Jovanović smo odlučili da dva doktora pošaljemo na dodatnu edukaciju – zaključio je dr Igor Kitaresku.

M. Solarov