Rode i grad

Piše: Milena Bečejac

Prizor je bio pomalo nestvaran. Smiraj vrelog julskog dana, nebo tamo negde, iznad bolnice… I tu, negde, leti roda. Roda u gradu. Znam, njihov pravi dom jeste Taraš, ali ova roda je poželela baš ovo nebo, prvog dana u ovoj nedelji, pod kojim se nalazi i porođajno odeljenje. I to baš kada sam na jednom zrenjaninskom portalu videla vesti iz zrenjaninskog porodilišta gde je prethodne nedelje stigla 21 beba. Možda će neko reći da je to malo s obzirom da je Opšta bolnica regionalna. Svako od ovih majušnih stvorenja donelo je toliko sreće njihovim porodicama. Obradovali su se i svi oni koji žele da je beba što više i da lepo i zdravo odrastu, jer se sve češće govori o tome da smo stara nacija…
Roda i bebe. I grad.
Nekada su stari govorili – donela te roda ili doneće ti roda brata ili sestru. Bilo im je teško da objasne kako deca dolaze na svet. Draga naša roda, čiji dolazak svi očekujemo. I znaju i mala deca, jer njihova pesmica tako kaže, da decu ne donose rode, već ih rađaju majke – ali ova ptica divnih krila, dugog vrata i kljuna, uvek u nama budi neku toplinu. I često se i danas prikazuju kako u kljunu nose zavežljaj u kome je beba.
Prema podacima Zavoda za statistiku, 2011. godine, na teritoriji Zrenjanina bilo je 122.714 stanovnika, a u samom gradu 75.743 (gradski sajt). Prema popisu iz 2002. godine, ukupno ih je bilo 132.051, u Zrenjaninu 81.316. Negde se mogu naći i drugačiji podaci, ali ostaje onaj glavni – sve nas je manje. Odnosno, to je, ukupno gledano, gotovo 10.000 stanovnika manje, a u gradu, oko 5,5 hiljada…
Šta će pokazati popis stanovništva i domaćinstava koji se priprema za 2022. godinu? Da li će naš Zrenjanin zadržati epitet najvećeg u Banatu, a trećeg u Vojvodini?
Prethodni popisi pomalo obeshrabruju. A, opet, nove zgrade kako se to nekada govorilo „kolektivnog” stanovanja, niču na sve strane. Uglavnom, ovi redovi nastali su u ponedeljak, a jedno od novijih gradskih naselja je upravo „4. juli” čijim sadašnjim i nekadašnjim stanovnicima upućujem čestitke.
A rode? Rode se vraćaju…