NOVI REŽIM SAOBRAĆAJA NA TERITORIJI GRADA: UVEDENE NOVE LINIJE, UKINUTA „SEDMICA”

Jeftniji, ali zbunjujući prevoz

Od 29. marta na teritoriji Grada Zrenjanina primenjuje se novi režim gradskog i prigradskog saobraćaja. Uvedene su nove linije, a ukinuta je „sedmica”, koja je prolazila kroz Gradnulicu. Novi sistem zbunio je građane, koji negoduju zbog ukinute linije. Direktor „Banat transa” Goran Agramović moli za strpljenje i objašnjava za naše novine koje linije mogu da koriste putnici koji su do sada putovali „sedmicom”.
– Dobijali smo i mi pitanja oko ukidanja linije broj 7, koja ide od Šumice ka Bolnici. Meštani negoduju, ali umesto tom trasom, mogu ići „trojkom” koja ide sa Gradnulice, pa da presednu u „jedinicu” i tako stignu do Bolnice. Pomerili smo polaske na tim linijama za 15 minuta, a na liniji 6 za deset – kaže direktor gradskog prevoznika.
On dalje navodi da je i linija broj 4 izmenjena. Ona je ranije saobraćala od Mužljanske kolonije do Miletićeve ulice, a sada od Kolonije ide do Autobuske stanice.
– Uvedena je i nova linija Klek-Aviv park. Putnici mogu da je koriste i u gradu, od Bagljaša do Miletićeve, jer staje na svim ustaljenim stajalištima. Ta linija saobraća svakog dana od 5 do 22 časa, na svakih sat vremena. Uvedena je i linija od Stajićeva preko Ečke do Kapetanije i ta linija saobraća od 5 do 22. Dakle, pokrili smo delove grada koje u poslednjih deset godina nismo pokrivali, kao, recimo, deo Đure Jakšića i Male Amerike – konstatuje Agramović.
Uvedena je i trasa Jankov Most – Aradac, koja sada ne ide do Autobuske stanice, nego putnik mora da preseda. Taj autobus staje na stajalištima od Aradca do ulice Cara Dušana i nastavlja za Jankov Most. Uspostavljena je i veza između Elemira i Lazareva.
Jedna od primedbi građana jeste da je autobus koji vozi do centralnog, Novog groblja ukinut i da će saobraćati na toj liniji samo nedeljom.
– Dobili smo mnogo žalbi za Novo groblje. Ali linija Stajićevo-Ečka-Kapetanija ide pored Groblja, tako da putnici iz južnog dela Zrenjanina i dalje imaju prevoz do Groblja svakodnevno. Recimo, putnici sa Bagljaša moraju da izađu kod Pinove vile da bi seli u drugi autobus i stigli na Groblje, i to je jedina komplikacija – objašnjava Agramović i dodaje: – Treba da prođe desetak dana da bi se ljudi navikli, imali smo iste linije 40 godina. Sačekaćemo nekoliko dana da se svi naviknu na novi režim, pa ćemo štampati red vožnje. I molimo građane za malo strpljenja.
Cene mesečnih karata za gradske trase su ostale iste: za penzionere i učenike 650, a radnička košta 1500. Za prigradska naselja učenici i dalje plaćaju 3.000 dinara mesečno, a razliku nadoknađuje Grad Zrenjanin. Međutim, povratne karte za prigradska naselja prema kojima su izmenjene linije, sada koštaju samo 150 dinara.
– Očekujemo više putnika zahvaljujući ovom novom režimu, a i da privolimo one koji koriste divlje taksiste da putuju sa nama. Pokazalo se na dve linije da se to, realno, može očekivati, jer Klečani, Stajićevljani i Ečani polako prelaze kod nas. Nadamo se da ćemo uspeti i na ostalim linijama – kaže Agramović.
Direktor „Banat transa” je svestan problema koji imaju meštani Aradca sa trasom na kojoj saobraća prigradski autobus.
– Znam da je Novosadska ulica mnogima „na kraj sela”, i to ćemo morati da rešimo sa Mesnom zajednicom. Trebaju nam širi drumovi i nova stajališta. Naš je interes da imamo što više putnika i da se reše problemi koje oni imaju. Ali mislim da su i nova cena povratne karte za Aradac i češći polasci, poboljšanje u odnosu na dosadšanju praksu – ocenio je Agramović.
Suzana Kokavski