NOVOGODIŠNJI INTERVJU: GRADONAČELNIK SIMO SALAPURA O INVESTICIJAMA, BUDŽETU, PLANOVIMA

Ispravna pijaća voda je naš imperativ

U narednoj godini građevinska mehanizacija biće sve primetnija u gradu, poručuje gradonačelnik Simo Salapura. Navodi da je odlazeću godinu, kao i prethodnu, obeležila pandemija, ali srećom u manjoj meri i s tendencijom vraćanja ka normalnijem načinu života.
– Morali smo mnogo energije da uložimo u borbu za očuvanje zdravstvenih kapaciteta grada, da organizujemo masovnu imunizaciju, svakodnevno da komuniciramo sa lekarima, direktorima ustanova, medicinskim osobljem na terenu. Iz tih razloga su neki planovi koje smo imali ostali nerealizovani, ali ne i ostavljeni po strani. Već krajem godine počeli smo s radovima – gradnjom nove vodovodne i kanalizacione mreže, proširenjem u industrijskoj zoni.

Koje rezultate iz 2021. godine izdvajate?
– Ponosim se titulom Evropskog grada sporta, koju smo dostojno obeležili nizom aktivnosti. Prednjačili smo u donetim merama populacione politike, projektima energetske efikasnosti, a poslednji kvartal godine protekao je u znaku ekoloških projekata i ozelenjavanja. Stipendirali smo 245 učenika i studenata. Kroz dobre projekte dobili smo značajna sredstva iz Pokrajine i Republike, adekvatno smo odgovorili izazovima pandemije i masovne imunizacije.
Privreda je, ipak, u prvom planu. Kompleks „Linglonga” predstavlja novi, impresivan reper na ulazu u grad, ali proizvodni pogoni i hale niču u svim industrijskim zonama. Ponosan sam na dobar poslovni ambijent koji smo stvorili u gradu. Zahvaljujući tome ne prestaje interesovanje domaćih i stranih investitora za nova ulaganja u ovu sredinu.

Leto su obeležili protesti sugrađana na kojima su izražavali nezadovoljstvo povodom neispravne pijaće vode. Ima li pomaka u rešavanju višegodišnjeg problema?
– Razumem nezadovoljstvo građana. Davno je bila 2004. godina, kada je voda zvanično zabranjena za piće. Delim sudbinu svojih sugrađana i sa svojim saradnicima ulažem zaista velike napore da, u saradnji s republičkim organima vlasti, dođemo do prihvatljivog i trajnog rešenja. Fabrika vode je tokom probnog rada u jednom trenutku dala željeni rezultat, ali je tada došlo do drugih problema te je ona danas na prodaju. Mišljenja smo, a to je nedavno izjavila i premijerka Srbije, da bi investitor koji ima svetske reference u ovoj oblasti mogao na adekvatan način upravljati fabrikom i isporučivati dovoljne količine pijaće vode. Lično bih, ne samo kao gradonačelnik, već pre svega kao stanovnik Zrenjanina, bio najsrećniji ukoliko bismo u narednoj godini uspeli da se izborimo s ovom situacijom. To je naš imperativ i verujem u to.

Prošle godine je najavljeno da će krajem 2021. krenuti prvi radovi na izgradnji autoputa Zrenjanin–Beograd–Novi Sad. Šta je uticalo na prolongiranje radova?
– Pre nekoliko dana smo dobili informaciju o tome sa najvišeg mesta, od Tomislava Momirovića, resornog ministra, i Aleksandra Antića, direktora „Koridora Srbije”. Početak radova najavljen je za kraj februara naredne godine na teritoriji našeg Grada. Ovakav projekat u Zrenjaninu nikada nije realizovan. Priprema i planiranje iziskuju angažovanje velikog broja stručnjaka, na čemu se intenzivno radilo tokom godine. Kada se sve to sagleda, mislim da mesec ili dva prolongiranja radova ne bi trebalo bilo kome predstavljaju problem. Zrenjanin će uz Beograd i Novi Sad postati jedan od najznačajnih saobraćajnih centara. Izuzetno smo zahvalni predsedniku Aleksandru Vučiću što se naš grad našao među glavnim prioritetima u njegovoj agendi razvoja Srbije.

Možemo li se nadati obilaznici dogodine?
– Treća faza obilaznice (dužine 3,7 kilometara od Mihajlovačkog do Temišvarskog druma, preko mosta na Begeju) biće puštena u saobraćaj, čime će najveći deo tranzitnog saobraćaja biti izmešten s gradskih ulica. Grad je po pitanju ove deonice učinio do sada sve što je bilo potrebno. O tome je takođe bilo reči na sastanku s ministrom Momirovićem. Preostalo je samo da preduzeća zadužena za taj posao, po prispeću opreme iz inostranstva, završe deo od 400 metara u zoni dalekovoda. Na produžetak rokova izgradnje uticale su i subjektivne i objektivne okolnosti, međutim nismo prekidali s aktivnostima i radili smo na pripremi četvrte, poslednje deonice. Završili smo eksproprijaciju i velikim korakom se približili konačnom završetku tog posla.

Kakav budžet je pripremljen i kakvi su planovi za 2022. godinu?
– Budžet je značajno veći u odnosu na onaj koji je bio projektovan pre godinu dana za 2021. i sada iznosi 6,3 milijarde dinara. To takođe govori o povoljnim ekonomskim kretanjima u gradu. Posebno je značajan rast prihoda od poreza na zarade, što je direktna posledica otvaranja novih radnih mesta i većih primanja zaposlenih. Vrlo značajni prihodi stižu i od prodaje gradskog građevinskog zemljišta, za čiju kupovinu vlada veliko interesovanje fizičkih i pravnih lica.
Od toga je u 2021. godini grad prihodovao oko 60 miliona dinara. Transferi iz Pokrajine i Republike takođe nikada nisu bili veći, a sva ta sredstva usmeravaju se u projekte od posebnog interesa za Grad. Planova ima mnogo, budžet ima više razvojnih komponenti i siguran sam da će grad, javne ustanove i preduzeća pripremiti dovoljno kvalitetnih projekata.
Za Vas je ovo bila jedna od najlepših godina jer ste po treći put postali otac. Po čemu ćete još pamtiti 2021?
– Naravno da je to događaj koji je meni lično obeležio ovu godinu. Što se ostalog tiče, već se da naslutiti i kroz prethodna pitanja – ostaće mi u sećanju brojne sportske aktivnosti, situacija oko korona virusa, za koji se nadam da će nas u narednoj godini konačno napustiti, susreti i razgovori s privrednicima, investitorima, najboljim učenicima, kulturnim poslenicima, ambasadorima i brojnim drugim gostima koji su posećivali naš grad. Bilo je i onih drugačijih trenutaka, kada su na dnevni red stizali problemi, ali i to je sastavni posla.

Šta poručujete sugrađanima u novoj godini?
– Sve ono što bih poželeo i svojoj porodici i najbližima. Pre svega dobro zdravlje, manje briga i više radosti, dobrih rezultata na poslovnom planu, ličnu i porodičnu sreću. Zrenjaninci svake godine sanjaju isti san – da dobiju ispravnu pijaću vodu i verujem da ćemo uz podršku Vlade Srbije ove godine započeti projekat konačnog i potpunog rešavanja ovog pitanja. Težak posao je pred nama, ali građani su nam ukazali poverenje da se borimo sa izazovima i da radimo u njihovu korist.

  • NAJZNAČAJNIJE INVESTICIJE
    – Počeli smo i radove na zameni dotrajale vodovodne mreže, prvo u naselju „Ruža Šulman”, a zatim sledi još nekoliko lokacija u gradu. U selima nastavljamo s gradnjom kanalizacije i javnih česmi. Najvažnija investicija biće zamena vodovodne mreže u četiri mesne zajednice u Zrenjaninu, za šta smo obezbedili 510 miliona dinara. Predstoji druga faza rekonstrukcije Gradskog stadiona, rekonstrukcija više saobraćajnica i ulica u gradu i selima. Iako Grad ne učestvuje finansijski u investiciji, već samo kroz obezbeđenje lokacije i komunalnih priključaka, gradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda jedan od projekata koji će obeležiti narednu godinu – poručuje Simo Salapura.

Iva Isakov