NOVOGODIŠNJI KONCERT ZRENJANINSKE FILHARMONIJE: Muzičko veče za pamćenje

Zrenjaninska Filharmonija obeležila je na najlepši način 120. godina od osnivanja – novogodišnjim koncertom, održanim u subotu, 11. januara. Ovaj tradicionalni poklon sugrađanima bio je muzički ugođaj za pamćenje.

Kristalna dvorana je bila ispunjena do poslednjeg mesta, a publika je imala priliku da uživa u jedinstvenom repertoaru sačinjenom od valcera, arija iz najpoznatijih opera, rodoljubivih pesama do svetskih hitova. Pored Zrenjaninske filharmonije, nastupili su združeni horovi: „Prepodobni Rafailo Banatskiˮ, „Panonikaˮ, Gradski dečiji hor Kulturnog centra, i Omladinski mešoviti hor Muzičke škole ,,Josif Marinkovićˮ. Solisti su bili Vesna Đurković, sopran i Marko Luis, vokalni umetnik. Dirigentska palica našla se u ruci maestra Aleksandra Kojića.

Direktor Zrenjaninske filharmonije Roman Bugar, objasnio je da je mlađa popoulacija njihov najveći pratilac na društvenim mrežama, te da su prema njima i koncipirali repertoar.

Prepuna Kristalna dvorana govori više nego što bih mogao u ovom trenutku da kažem. Ono što je meni posebno drago, od samog početka, jeste činjenica da ljudi pozitivno reaguju i na ozbiljnu muziku, bečke valcere i operske arije. To je klasična muzika u pravom smislu, a mi od samog osnivanja Filharmonije pokušavamo da se što više približimo širokim narodnim masama. Bitno je dovesti ih na koncerte i pokazati im da pored popularne muzike na koju su navikli postoje i druge vrste dobre muzike – rekao je Roman Bugar.

Marko Luis prvi put je nastupio pred Zrenjanincima, a nakon svake izvedene numere bio je pozdravljen gromoglasnim aplauzom i ovacijama. Izveo je nekoliko svojih pesama kao i poznate „Đelem, đelemˮ i „Raslo mi je badem drvoˮ.

Kada su mi ponudili da nastupim sa Zrenjaninskom filharmonijom i orkestrom, nisam mogao da verujem. Cela priča mi je zvučala nestvarno. Moj utisak nakon koncerta je fenomenalan i pamtiću ga zauvek. Imao sam osećaj kao da ove ljude poznajem i sa njima sarađujem godinama. Imali smo jednu jedinu zajedničku probu i odmah mi je bilo jasno da imam posla sa velikim profesionalcima i sve je zvučalo savršeno – kazao je Marko Luis.

Pokrovitelj koncerta i ovog puta je Grad Zrenjanin.

M. Malbaški

Foto:Jovan Drndak Njegović