U NEDELJU 12. BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE ZA ČASNI KRST: Svi učesnici su pobednici

Tradicionalna manifestacija Bogojavljensko plivanje za Časni krst održaće se u nedelju, 19. januara, u 12 časova, na jezeru kod Kulturnog centra. Organizatori su, kao i prethodnih godina, Pravoslavna crkvena opština Zrenjanin – hram Svetog arhangela Mihaila „Ruska crkva”, Kulturni centar i Grad Zrenjanin. Samom plivanju će prethoditi Sveta liturgija u Ruskoj crkvi, koja počinje u 9.30 časova. Potom će ispred hrama biti osvećena Bogojavljenska vodica, nakon čega će sveštenstvo, učesnici manifestacije i građani u litiji krenuti ka jezeru kod Kulturnog centra.

Manifestaciju su na današnjoj konferenciji za medije najavili Saša Santovac, zamenik gradonačelnika i Sredo Pajić i Vojislav Marković, predstavnici Organizacionog odbora.

Santovac je podsetio na dugu tradiciju Bogojavljenskog plivanja u našem gradu, koja datira još iz druge polovine 19. veka. Plivalo se sve do 1942. godine, kada je taj običaj prekinut, da bi bio obnovljen 2009. godine.

– Ove godine manifestacija se organizuje po 12. put, a sve veći broj učesnika i prisutnih građana govori o njenom značaju. Moram da istaknem da se radi o učesnicima, ne o takmičarima, koje i ovom prilikom pozivamo da se u što većem broju prijave, a pozivamo i naše sugrađane da dođu i podrže sve učesnike. Ideja je da se broj učesnika limitira na 60, zbog prateće organizacije i učešća drugih službi neophodnih za takvu vrstu manifestacije – rekao je Santovac.

On je preneo i stav Pravoslavne crkvene opštine odnosno starešine hrama Svetog Arhangela Mihaila, jereja Veselina Vlaškog, koji je bio sprečen da prisustvuje današnjoj konferenciji.

Sredo Pajić je istakao da je i ovoga puta organizatorima poveren ozbiljan zadatak, zbog očekivanog velikog broja prijava, a već 24. je prijavljeno.

– Posebno raduju i prijave koje su, osim iz Zrenjanina, stigle iz Novog Sada i drugih delova Srbije. To nama stvara dodatnu obavezu da svake godine organizaciju podignemo na još viši nivo i damo joj dodatni kvalitet. Mislim da ćemo već do srede, četvrtka popuniti broj učesnika. Ono što je važno za svakog učesnika jeste da se pribavi lekarsko uverenje, u čemu nam je izašla u susret bolnica “Sveti Jovan”, gde će svi pregledi biti besplatni, kao i da su učesnici punoletni”, objasnio je Pajić.

Zainteresovani za učešće u Bogojavljenskom plivanju za Časni krst mogu se prijaviti pozivom na broj telefona 064-811-6471.

Jedanaesti put za Časni krst plivaće se i u Kleku, na „Šlajzu” na Begeju, od 13.30 časova, a po prvi put Bogojavljensko plivanje održava se i u Farkaždinu, gde će učesnici, takođe u 13.30 časova, božji blagoslov dobiti na obali Tamiša.

M.Malbaški

Foto: Grad Zrenjanin i arhiv lista ,,Zrenjanin“