OBELEŽAVA SE SLAVA ZRENJANINSKE PODRUŽNICE LEKARA: Posao medicinara podrazumeva i duhovni aspekt

Bavljenje medicinom nije zanimanje već nešto mnogo više – poseban vid življenja, davanje celog sebe. Biti lekar podrazumeva poseban duhovni aspekt, potrebno je imati mnogo empatije za pacijente, ali i uopšte za ljude. Lekar celog svog radnog veka vodi borbu sa bolešću i smrću, za zdravlje i život – najveće vrednosti. Zato mi je izuzetna čast da svoj radni vek mogu zaokružiti kumstvom na slavi zrenjaninske Podružnice lekara, pri čemu apostrofiram duhovni aspekt našeg zanimanja – kazala je mr sci med dr Miloranka Petrov Kiurski, specijalista opšte medicine, na današnjoj proslavi lekarske slave Sveti vrači Kozma i Damjan u crkvi Uspenja Bogorodice.

Podružnica lekara Zrenjanin uzela je za slavu ove svete lekare da im budu zaštitnici i uzor, dodala je ovogodišnja kuma dr Petrov Kiurski.

Ujutru je održana liturgija i rezanje slavskog kolača, a kuma slave zrenjaninske Podružnice lekara naredne godine biće dr Sanja Đurin, internista – kardiolog, načelnica Internog odeljenja Opšte bolnice.

Veoma sam ponosna što preuzimam kumstvo i što se ova tradicija prenosi dalje. Naša podružnica je jedna od najaktivnijih u celoj državi. Svakog meseca imamo predavanja, zahvaljujući kojima kolege mogu pratiti novine iz svih oblasti medicine, pošto smo mi večiti đaci. Naša struka zahteva stalnu edukaciju, tako da, pored sve žrtve koju mi i naše porodice podnosimo, u obavezi smo da stalno budemo u toku sa svim svetskim trendovima i da ih prilagodimo našim uslovima koliko je moguće – poručila je dr Sanja Đurin.

U okviru proslave slave Sveti vrači Kozma i Damjan, večeras će u hotelu „Vojvodina“, u 20 časova, biti održan i lekarski bal.

M.M.

Foto: J. Njegović Drndak