TRIBINA POSVEĆENA OSLOBOĐENJU GRADA ZRENJANINA I VOJVODINE U PRVOM SVETSKOM RATU: Sećanje na najvažnije događaje

Nizom manifestacija grad Zrenjanin se sprema da na svečani način obeleži 17. novembar, Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu. Jedna od onih koja je izazvala pažnju sugrađana bila je i sinoćna tribina, održana u baroknoj sali gradske kuće. O oslobođenju Grada, ali i Vojvodine govorio je istoričar dr Aleksandar Ivanov i profesor istorije u Zrenjaninskoj gimnaziji Igor Micov .

Ovo je jedan od bitnijih datuma u istoriji našeg grada, po meni možda i najznačajniji. Važnost samog oslobođenja je ogromna, jer tim činom Grad, ali i Banat, ulaze u sastav Kraljevine Srbije, a kasnije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Za to su najviše zaslužni naši sugrađani predvođeni dr Slavkom Županskim, tačnije Srpskim narodnim odborom – kazao je profesor istorije Micov.

Na Veliki zbor u Rumi, održan 24. novembra 1918. godine, i na Veliku narodnu skupštinu Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji koja je održana dan kasnije, 25. novembra, u Novom Sadu, podsetio je dr Aleksandar Ivanov.

– Oslobođenje nije kada okupatora proterate sa teritorije koju vam je oteo, već se pod time podrazumeva i oslobađanje od jednog ugnjetačkog režima kakav je vladao u tadašnjoj Austrougarskoj. Moje izlaganje se baziralo i na objašnjenju kako je ovaj prostor iz jedne aristokratske oligarhije postao deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, moderne državne tvorevine u kojoj su svi građani uživali podjednaka politička prava – istakao je Ivanov.

M.Ml.

Foto: J.D.Njegović