OBELEŽEN DAN VOJSKE SRBIJE: Pouzdan oslonac naroda i države

Svečano i vojnički skromno danas je u Kasarni Narodni heroj Svetozar Marković Toza” obeležen Dan Vojske Srbije, koji se obeležava kao uspomena na podizanje Drugog srpskog ustanka, 1815. godine u Takovu. Taj događaj otvorio je vrata daljim uspesima srpskih vojnika, formiranju stajaće vоjske i priznanјu samostalnosti Kneževine Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine.

– Vojska je za srpski narod uvek bila sinonim slobode i časti, pa je tako i danas, kada Vojska Srbije spada među najuglednije institucije u društvu. Ona je činilac mira i odvraćanja od moguće agresije, a i duhovnog preporoda države i naroda. Od 2011. godine Vojska je profesionalizovana, ali i dalje funkcioniše sistem dobrovoljnog služenja. Slobode nema bez jake vojske i spremnosti na žrtve, a i sećanja na sve koji su dali život za slobodu – reči su komandanta Komande za razvoj Banatske brigade pukovnika Nikole Dejanovića.

Na svečnosti su pročitane čestitke povodom Dana Vojske Srbije koje su uputili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vuičić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Milan Mojsilović.

U ime civilnih struktura učesnicima svečanosti obratila se Ljuba Travica, zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina koja je uz čestitke ukazala i na činjenicu da je Vojska u ovoj sredini uvek dobrodošla i da je, na nivou države zaustavljeno njeno propadnje i da napreduje njena modernizacija.

U bogatom umetničkom programu predstavila su se Milica Dosković, članica ansambla opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu svojom pesmom Ne dam” i ruskom Konj”. Mr Branka Jajić predstavila se pesmom Neka pada snijeg gospode” Rajka Petrova Noga, a polku Maksa Diboa izveo je na trombonu Vladimir Aleksić.

Veći broj starešina unapređen je i nagrađen odstustvom i pohvalama.

Pokloni su uručeni učenicima završnih razreda zrenjaninskih srednjih škola, autorima najbolje ocenjenih radova na temu Vojska Srbije – naša Vojska”. To su Igor Perić, učenik Medicinske škole, Nemanja Bosanac, učenik Sredenje hemijsko tehnološke i tekstilne škole Uroš Predić” i Aleksandar Petrov, maturant Zrenjaninske gimnazije.

Boro Novaković, predsednik Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca pročitao je nadahnut esej na temu patriotizma, posebno dobrovoljaca koji su se borili sa srpskom vojskom u Prvom svetskom ratu.

Nakon umetničkog programa priređen je taktičko tehnički zbor – prikaz naoružanja i opreme kojima raspolaže Banatska brigada. Poseban ton svečanosti dao je Ilija Mrkajić iz Vojvode Stepe, izložbom 26 intrazija s likovima iz srpske istorije: od Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića, Kralja Petra prvog Karađorđevića, vojvoda iz Prvog svetskog rata Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Radomira Putnika i Petra Bojovića, legendarne Milunke Savić, do Ive Andrića, Petra Kočića i Danila Kiša.

M. S-n. – Ž. M.

Fotografije: J. D. Njegović