PRIVODI SE KRAJU PROJEKAT EU „UNAPREĐENJE POVEZANOSTI BANATA“: Nastavak razvoja cikloturizma

Ovih dana počela je izgradnja dvosmerne biciklističke staze od Kikinde do granice sa Rumunijom, kao i radovi na modernizaciji graničnog prelaza Nakovo, što se sve realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije, pod nazivom „Unapređenje povezanosti Banata“.
Granični prelaz Nakovo biće uređen u skladu sa standardima koji već postoje sa rumunske strane granice. Predviđeno je da bude postavljena nadstrešnica nad kontrolnim prostorom, dodatne kontrolne kabine, zatim elektronske rampe za svaku saobraćanu traku, video nadzor i svetlosna signalizacija. Za putnike će biti izgrađen toalet, kao i prostor za šaltere pošte, banke, špedicije i ostalo. Pored toga, biće obezbeđene i platforme za kontrolu teretnih vozila. Finansijer radova je Grad Kikinda, koji je za ove potrebe obezbedio 743.653 evra (87.751.153 dinara), a radovi na graničnom prelazu, prema planovima, biće završeni početkom juna ove godine.
Istovremeno, Javno preduzeće „Putevi Srbije“ počelo je izgradnju dvosmerne biciklističke staze na desnoj strani državnog puta Kikinda – Nakovo, odnosno do granice sa Rumunijom, u dužini od 7,8 kilometara. Radovi bi trebalo da budu završeni sredinom jula, a njihova ukupna vrednost je 612.100 evra. Pored toga što će novoizgrađena staza omogućiti lakši i bezbedniji promet biciklista, ona će dodatno ojačati poziciju Kikinde na evropskom biciklističkom koridoru Eurovelo 13, koji je poznat kao „Ruta gvozdene zavese.“ Na ovom koridoru nalazi se obližnji Regionalni centar za cikloturizam u Srpskoj Crnji, otvoren u oktobru prošle godine, koji je takođe podignut zahvaljujući programu prekogranične saradnje Srbije i Rumunije.
Projekat „Unapređenje povezanosti Banata“ realizuju JP „Putevi Srbije“ kao nosilac, zatim Grad Kikinda, Opština Žombolj i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banat kao partneri na projektu.
Ovaj program Evropske unije počeo je avgusta 2017, a trajaće do avgusta 2019. godine. Njegova ukupna vrednost je 1.813.477 evra, uz doprinos Grada Kikinde pri izvođenju radova na graničnom prelazu Nakovo.

M. Maričić