OBELEŽEN DAN ZRENJANINSKOG POZORIŠTA: Godišnja nagrada Sanji Radišić

Dan Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, 15. oktobar, obeležen je dva dana ranije u ovoj ustanovi koncertom trija „Kazablanka“ i tradicionalnim uručenjem godišnje nagrade Pozorišta. Ove godine dobitnik je glumica Sanja Radišić, a priznanje je uručio direktor Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Ivan Francuski.

DSC_8418 .

Ističući uspešnu pozorišnu sezonu Sanje Radišić, Francuski je najavio i premijere. Tako je druga premijera predstave „Zrenjanin“ bila sinoć, 14. oktobra. U novoj pozorišnoj sezoni, 2017/2018, kako je istakao Ivan Francuski, planirana je realizacija četiri projekta. Prvi od njih je komad Tenesi Vilijamsa „Tramvaj zvani želja”, čiju adaptaciju i režiju potpisuje Lilijana Ivanović, a glumačku ekipu Sanja Radišić – Blanš, Jelena Kesić – Stela Kovalski, Stefan Juanin – Mič i Daniel Kovačević – Stenli Kovalski. Scenario po kojem je rađen film napisan je još 1951. godine, a tema odnosa u porodici je i dalje aktuelna.

„Nemam da platim i neću da platim” je naslov druge predstave koja će biti rađena u Narodnom pozorištu, prema komediji italijanskog nobelovca Darija Foa. Reditelj je Miloš Jagodić, a premijera se očekuje krajem januara.

Najavljena za rad početkom ove sezone, predstava čija je tema upravo zrenjaninsko Narodno pozorište – ljubav bogatog trgovca koji gradi teatar (u 19. veku), da bi zadržao kraj sebe, u Bečkereku, peštansku glumicu, ipak je odložena za kraj sezone. Dramaturg je Igor Bojević, a reditelj Vladimir Lazić.

Diplomsku režiju u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” u okviru saradnje sa Akademijom umetnosti iz Novog Sada, radiće Nikola Končarević. Biće to predstava „Komandant Sajler”, prema komadu Borislava Mihajlovića Mihiza, koja je već igrana u zrenjaninskom Pozorištu, 1967. godine a u glavnoj ulozi je bio legendarni Sava Damjanović.

DSC_8368

Publika je uživala u filmskoj muzici koju je izveo trio „Kazablanka“, operske umetnice Branislava Podrumac – sopran, Nataša Radović – sopran i Dragana Anđelić Bunjac – klavir.  Reč je o projektu koje je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Prema rečima Branislave Podrumac, nigde tokom gostovanja nije bila ovako impresivna pozorišna sala i ovako sjajna publika.

Branka Jajić

Foto: Ivan Pančić

(Opširnije u štampanom izdanju)

DSC_8361

DSC_8404

DSC_8412