OBELEŽEN SVETSKI DAN TURISTIČKIH VODIČA: Prezentovana drevna civilizacija

Predavanje ,,Kultura Maja na tlu Meksika“ održano je juče u Salonu Narodnog muzeja, a ovoj temi je govorila Marija Savin, publicista i putopisac iz Beograda. Time je obeležen 21. februar – dan Udruženje turizmologa Grada Zrenjanina, koje je osnovano 2002. godine.

Maje su ostavile dubok i neizbrisiv trag u ljudskoj istoriji. Tragovi njihove kulture otkriveni su u Gvatemali, Hondurasu, Belizeu i Meksiku, tačnije na poluostrvu Jukatan. Njihovo carstvo datira iz 1500. godine pre nove ere, a trajalo je sve do 1519. kada se na tu teritoriju iskrcao španski osvajač Ernan Kortes i započeo svoj krvavi, rušilački pohod na Meksiko.

Maje su dostigle vrhunac u mnogim oblastima značajnim za čovečanstvo. Utemeljili su astronomiju, astrologiju, građevinarstvo i arhitekturu, i ta njihova dostignuća su bila i ostala putokaz za sve što se u budućnosti stvaralo. Stvorili su solarni i lunarni kalendar, poznavali su brojnu vrednost nule, gradili hramove u obliku spratnih piramida sa devet stepenika, jer je devet njihov sveti broj, da bi svoje kraljeve sahranjihali ispod, a sveštenike pored piramida. Kako bi svaka travka, svaki klip kukuruza, i sve ostalo što su sejali, radili i gradili bilo napredno i uspešno, Maje su zalivale krvlju i prinosile žrtve Bogu vode Čak Molu – priča Marija Savin koja je bila i dugogodišnji turistički vodič.

DSC_0138

Prva asocijacija na Meksiko mnogima je svakako pesma marijača. Da što bliže dočaraju Zrenjanincima ove predele potrudili su se članovi ,,Bid benda“ na čelu sa profesorom trombona Branislavom Gagićem i profesorkom solo pevanja Anom Aleksić Šajrer iz Srednje muzičke škole ,,Josif Marinković“.

DSC_0118

Godinama unazad Zrenjaninci su putem predavanja Udruženja turizmologa imali priliku da upoznaju kulture Indije, Toskane, Japana, Rima, Jerusalima, Moskve, Kube, Krita, a prošle godine i Alžira.

Predavanje ,,Kultura Maja na tlu Meksika“ organizovali su Turistička organizacija i Udruženje turizmologa Grada Zrenjanina, najavivši time 40. Sajam turizma koji će se održavati od 22. do 25. februara u Beogradu.

M.Malbaški

DSC_0121