OBNAVLJANJE SIGNALIZACIJE NA ZRENJANINSKIM SAOBRAĆAJNICAMA

Bezbednije kretanje po gradu

Dolaskom lepšeg vremena na ulicama grada počelo se sa iscrtavanjem horizontalne saobraćajne signalizacije. Sugrađani su sveže iscrtane bele oznake, između ostalog, mogli da primete na Bulevaru Milutina Milankovića, Veljka Vlahovića, u ulici Nikole Pašića i Miletićevoj, gde su radnici firme „Boja” iz Sombora, kojima je posao poveren, izvlačili razdelne linije i postavljali zvučne trake.

KRENULO SE OD MAGISTRALE
Radovi su se u proteklim nedeljama izvodili na glavnim zrenjaninskim saobraćajnicama, pa je zbog toga na njima dolazilo i do zatvaranja jedne trake za saobraćaj, što je stvaralo gužvu u jutarnjim časovima.
Sa održavanjem signalizacije se krenulo 20. januara, a posao će se odvijati tokom cele godine, do utroška sredstava, kažu iz Javnog preduzeća za urbanizam koje je nadležno za nadzor radova.
– Aktivnosti na horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji sprovode se svakodnevno, a plan radova pravićemo zajedno sa izvođačem u skladu sa potrebama na terenu – objašnjava Siniša Berar iz Urbanizma, naglašavajući da nema prioritetnih saobraćajnica, već da su sve istog ranga.

IZVOĐAČ IZABRAN NAKON SEDAM MESECI
Javna nabavka za radove na redovnom održavanju vertikalne i horizontalne signalizacije za 2020. godinu, pokrenuta je 18. maja prošle godine, a njena procenjena vrednost prema planovima Gradske uprave iznosila je 20 miliona dinara.
Ugovor je zaključen sa firmom „Boja d.o.o.” iz Sombora, jer je njihova ponuda, kako navode nadležni, bila blagovremena, odgovarajuća i prihvatljiva. Sa ponuđenom cenom od nešto više od 13 miliona dinara Somborci će posao izvesti sa sedam miliona dinara manjim budžetom od planiranog.
Međutim, oni nisu bili prvi izbor komisije. Do zatvaranja konkursa za javne nabavke (2. jula 2020. godine), na adresu nadležnih pristigle su dve ponude. Prema pravilima kojima je propisano rangiranje ponuda po najnižoj ponuđenoj ceni, komisija je posao poverila firmi „Verkering d.o.o.” iz Novog Sada, koja je za održavanje ponudila 10,1 milion dinara, polovinu manje od predviđenih budžetskih sredstava.
Kasnije je utvrđeno da je ponuđačeva dokumentacija nepotpuna, jer nisu ispunjeni dodatni uslovi koji su u vezi sa poslovnim kapacitetima, istaknuto je u aktu.Novosađani, navodi se u objašnjenju, nisu dokazali da raspolažu zahtevanim poslovnim kapacitetom, kao i dodatnim uslovima za učešće u postupku javne nabavke, koji obuhvataju akreditovane dokaze o zadovoljavanju srpskih standarda. Iz navedenih razloga ponuda je na kraju, ipak, odbijena.
Došao je avgust, a zrenjaninsku signalizaciju još uvek niko nije održavao. Zbog komplikacija koje su pratile zaključenje ugovora sa firmom „Verkering”, rok važenja druge pristigle ponude je istekao. Iz tog razloga su Zrenjaninci morali da provere da li je somborska „Boja” još uvek zainteresovana za izvođenje radova, čime se proces odužio. Komunikacija sa izvođačem dovela je do potpisivanja sporazuma sedam meseci po raspisivanju javne nabavke i pet meseci nakon njenog završetka, 9. decembra 2020. godine.
Ugovor između firme „Boja d.o.o.” i Grada Zrenjanina trajaće godinu dana.
J. Šormaz