OBNAVLjANjE TELA I UMA UZ STUDIO „RELAKS” I MARIJU MARKOV (1)

Odmorite dok vežbate
Ukoliko ste mislili da je to nemoguće, Marija Markov, pilates i joga instruktorka iz studija „Relaks”, savetuje čitaoce lista „Zrenjanin” kako da odmore i vežbaju u isto vreme.
Nesumnjivo, odmor i relaksacija neophodni su da se telo obnovi i zaleči, a u tome mogu da pomognu takozvane vežbe aktivnog odmaranja.
– Mnogobrojne studije rađene na ovu temu dokazale su psihičku i emotivnu korist vežbi aktivnog odmaranja. Postoji mnogo položaja za opuštanje, ali za početak ćemo objasniti neke od njih – objašnjava Marija. Ona navodi da se blagodeti ovih vežbi osećaju odmah – Važno je da vežbe mogu da se rade i kod kuće u bilo koje doba dana. Redovnim praktikovanjem položaja istezanja, telo će biti okrepljeno, nivo energije viši, a san kvalitetniji.
Položaj Riba

edf
edf

Položaj Riba pozitivno utiče na respiratorni sistem. Prikazali smo modifikaciju sa malom, mekanom loptom ispod gornjeg dela leđa. Izvanredno oslobađa nervnu napetost i poboljšava fleksibilnost kičme. Kada zauzmemo ovaj položaj, grudni koš je podignut, a disanje postaje lakše, otvorenije i dublje. Zadržimo se dva do tri minuta.
Bočno istezanje

edf
edf

Bočna istezanja trupa su veoma bitna u balansiranju kičmenog stuba, jer nam je jedna strana tela obično manje pokretljiva od druge. Prikazali smo modifikaciju sa velikom loptom. Nakon što oprezno legnemo na loptu, postavimo telo u jednu liniju, opustimo vrat i dišemo duboko u istegnutu stranu. Zadržimo položaj par minuta i ponovimo na drugoj strani.
Odmaranje sa podignutim nogama

edf
edf

Položaj sa podignutim nogama je odličan za one koji rade stojeći ili dugo stoje u toku dana. Poboljšava cirkulaciju i nudi nežno opuštanje i rasterećenje za donji deo leđa. Ovako možemo provesti nekoliko minuta svake večeri kada želimo da odmorimo noge i leđa.

 

Istezanje zadnje lože u ležećem položaju

edf
edf

Skraćenost mišića zadnje lože natkolenice povećava stres na donjem delu kičme i ponekada dovodi do bolova u lumbalnom delu. Uobičajene dnevne aktivnosti ne istežu mišiće zadnje lože, tako da su specifične vežbe istezanja neophodne. Na slici je prikazana varijanta sa elastičnom trakom koja se može zameniti i peškirom ili kaišem. Polako ispravljamo nogu dok ne osetimo potpuno istezanje.