OBRAZOVANJE: Povezivanje sa privredom

Raduje me to što Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” beleži dobru saradnju sa kompanijama, uprkos tome što određeni trendovi u visokom obrazovanju nisu najpovoljniji u oblasti povezivanja sa sektorom privrede. Sa pozicije Univerziteta u Novom Sadu, u čijem je sastavu i Tehnički fakultet Mihailo Pupin”, reč je o velikim investicijama u oblasti nauke u kojima učestvuje Evropa, ali i naša Vlada. Snagu ekonomiji daje njena konkurentnost, razvojna ekonomija, a ne socijalna. Visoko obrazovanje jeste i u funkciji razvoja privrede i zadovoljan što činimo dobre korake u tom pravcu – rekao je prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost otvarajući juče Međunarodnu konnferenciju Informacione tehnologije i razvoj obrazovanja” čiji je organizator bio Tehnički fakultetMihajlo Pupin”.

tf konferencija (2)

Otvaranju konferencije prosustvovali su pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, učesnici iz 11 zemalja i studenti. Održan je i okrugli sto na temu dualnog obrazovanja.

– Zrenjanin beleži dobre primere saradnje sa privredom uopšte, kao i modelima stručne prakse, ali i primene samog dualnog obrazovanja. Želim da istaknem uspešnu saradnju sa kompanijom NIS i drugim kompanijama IT sektora, što studentima omogućava lakše i brže zaposlenje nakon završenih studija – istakao je Radišić.

Tematski, konferencija povezuje nauku, struku i obrazovanje.

– Centralna tema ovog skupa jeste model dualnog obrazovanja kao osnove za razvoj privrede. Zato smo na jednom mestu okupili sve aktere, uključujući i Privrednu komoru Srbije – Centar za dualno obrazovanje, Ministvo prosvete i tehnološkog razvoja, Uniju poslodavaca Srbije, Zrenjaninski poslovni krug – ZREPOK i kompanije koje posluju u regionu – rekla je prof. dr Dragana Glušac, predsednica organizacionog odbora Konferencije.

M.B.

tf konferencija (3)