„OD ČITANJA SE RASTE“: Biblioteci predato 456 čitalačkih dnevnika

Scenu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ ispunili su veseli i razdragani mališani Predškolske ustanove koji su u utorak, 5. juna, došli na završnu svečanost „Male čitalačke značke“. Ubrzo nakon njih, na istoj sceni, zamenili su ih osnovci, učenici od prvog do osmog razreda koji su došli po svoje „Velike čitalačke značke“.
„Čitalačka značka“ se održava po 35. put, a ovogodišnji slogan je „Od čitanja se raste“. Cilj manifestacije koju organizuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ jeste da oslušne ukus najmlađih i promoviše kulturu čitanja.
– Ove godine Biblioteci je predato 465 dnevnika iz 35 škola. Sedamnaest odeljenja osmislilo je kreativne kolekcije u kojima su doneli svoje dnevnike. Svi učesnici manifestacije dobijaju pohvalnice, a posebno će biti nagrađeni, prema oceni stručnog žirija, najzanimljiviji dnevnici, ilustracije i kolekcije. Takođe, ove godine je osmišljen i blog „Čitalačke značke “, tako da su neki od dnevnika vođeni u elektronskoj formi, bliskoj novim generacijama – priča Jelena Đorđević Perc, koja je u Biblioteci zadužena za odnose za javnošću.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Školska uprava i Grad Zrenjanin podržavaju, i uvek će podržavati, najmlađe čitaoce.
– Posebno mi je drago i velika mi je čast što sam bila predsedn
ica žirija, a pre svega deo ove divne priče. U svom dugogodišnjem iskustvu bavljenja decom, po prvi put sam imala priliku da se susretnem sa tako kreativnim radovima dece i učitelja. Iskazali su veliku kreativnost, emocije, utrošili mnogo vremena i truda i pokazali puno ljubavi prema pisanoj reči – dodala je načelnica Školske uprave za Banat Snežana Oluški Vlačić.
Imena nagrađenih učenika i vrtića koji su učestvovali objavićemo u narednom broju lista „Zrenjanin“


M. Malbaški