OD PRODAJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA 25 MILIONA VIŠE U BUDŽETU GRADA

Najatraktivnije manje površine u radnim zonama

Početkom novembra završen je konkurs za otuđenje parcela u vlasništvu Grada tokom kojeg je prodato građevinsko zemljište ukupne površine veće od 34 hiljade metara kvadratnih. Novog vlasnika ima deset od jedanaest oglašenih parcela čija je ukupna vrednost preko 25 miliona dinara, kaže Saša Santovac, zamenik gradonačelnika.
Prema njegovim rečima, u pitanju je drugi takav konkurs u ovoj godini, a svakim novim oglasom povećava se interesovanje investitora za kupovinu zemljišta. Ovoga puta pristigle su 24 ponude.

KONKURENCIJA POVEĆAVA VREDNOST
– Interesantno je istaći da sume koje danas nude ponuđači prelaze početne cene, pa se parcele na kraju prodaju po mnogo većim iznosima od očekivanih. To nam pokazuje da investitori imaju veliku želju da one baš njima pripadnu – objašnjava Santovac.
Površine za porodično i višeporodično stanovanje, poslovne komplekse i za mešovite namene bile su oglašene u Ečki, Melencima, Čenti, Kleku i na nekoliko lokacija u gradu (četiri na Bagljašu, dve u Dolji i jedna na Gradnulici), navodi se u oglasu.
Kako iz Gradske uprave kažu, lokalitet u Ečki koji se prostire na površini od oko 27 hiljada metara kvadratnih (pogodan za izgradnju objekata za kolektivno stanovanje), pripao je kompaniji „Linglong”. Tu se planira izgradnja oko 300 stanova. To je ujedno i najveća prodata površina za ovu namenu u proteklom periodu.
Zamenik gradonačelnika primećuje da su trenutno najatraktivnije manje parcele u radnim zonama za izgradnju poslovnih objekata.Dodaje da je primetna i zainteresovanost za parcele pogodne za izgradnju porodično-stambenih objekata.

NAJVEĆE INTERESOVANJE LOKALACA
– U poslednjih nekoliko oglasa imali smo u ponudi zemljište na selima. Ono je prodato uglavnom meštanima. Međutim, za Čentu su ovoga puta ponude poslala i fizičkih lica iz Beograda – objašnjava Santovac.
Zainteresovanost zavisi od ponude. Kada je u pitanju porodično stanovanje, uglavnom konkuriše lokalno stanovništvo, ali ponude stižu iz različitih mesta. U slučaju radnih zona uglavnom su u pitanju lokalne kompanije. Ukoliko, kao najbolji ponuđač, zemljište dobije firma iz drugog grada, obavezuje se da sedište registruje na teritoriji Zrenjanina, poručuju iz Gradske uprave.
– Zadovoljan sam odzivom za kupovinu našeg zemljišta jer će to rezultirati izgradnjom objekata. To je direktan pokazatelj da je vrednost tržišta nekretnina u porastu te da će imati uticaja na druge aspekte razvoja Grada – zaključuje Santovac.

J. Š. – I. I.