ODBORNICI DALI „ZELENO SVETLO” PRVOM OVOGODIŠNJEM REBALANSU BUDŽETA

Rekordna suma za zaštitu životne sredine

Ukupni prihodi u gradskoj kasi uvećani su za 12,4 odsto i sada iznose sedam milijardi i 120 miliona dinara, odlučeno je na zasedanju Skupštine. Prvobitnom odlukom, u ovogodišnjem budžetu planirani su prihodi od 6,3 milijarde. Rebalans, prvi u ovoj godini, bio je najvažnija tačaka na zasedanju lokalnog parlamenta, održanog u petak, 23. juna.
Gradonačelnik Simo Salapura istakao je da je prihodna strana veća za skoro 800 miliona dinara zahvaljujući dobrim ekonomskim parametrima i investicionim aktivnostima. Prema njegovim rečima, povećani su prihodi od poreza na zarade (za 9,3 procenta) u odnosu na decembar 2022, kada je budžet usvajan. Salapura je istakao da se značajan deo tiče transfernih sredstva od viših nivoa vlasti koje su sa planiranih 205 „skočile” na sadašnjih 609 miliona dinara. Te pare biće utrošene za sanaciju deponije u zoni „Jugoistok” i nastavak treće, završne faze rekonstrukcije Gradskog stadiona.

VIŠE OD MILIJARDE ZA EKOLOGIJU
– Novcem koji smo dobili od Republike i Pokrajine, i onim koji smo planirali u ovoj godini u okviru pojedinačnih programa, budžet za ekologiju i zaštitu životne sredine iznosi gotovo milijardu i sto miliona dinara. To je rekordna suma, čemu je doprineo nedavno formirani Zeleni savet. Povećana su i izdvajanja za socijalnu i dečju zaštitu, predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, kulturu i sport – kazao je gradonačelnik.
Na odluku o rebalansu reagovala je opozicija. Odbornik Novog DSS-a Ljubomir Erdeljan prokomentarisao je da i pored povećanja budžet suštinski nema razvojnu komponentu. Napomenuo je i da su ulaganja u organizaciju saobraćaja i infrastrukturu manja. Prema njegovim rečima, to će dovesti do još većeg propadanja saobraćajnica. Njegov kolega Milan Ivanić nije se složio sa izjavom gradonačelnika. Smatra da projekti za koje će biti utrošene pare nisu ono što je zaista potrebno građanima.

– Predviđena sredstva za izgradnju kanalizacije u Lazarevu, Ečki, Stajićevu, Lukićevu znatno su smanjena, a za Elemir i Klek uvećana. Nadam se da ćete ispuniti obećanja i da će svi meštani tih naseljenih mesta dobiti kanalizacionu mrežu – rekao je Ivanić.
Svoje viđenje izneo je i Aleksandar Marton, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani. Ukazao je na katastrofalno stanje u republičkom budžetskom sistemu i istakao da su lokalne samouprave žrtve centralizovanog sistema koji favorizuje vladu i ministarstva.

REČ OPOZICIJE
– Svaka priča o lokalnoj samoupravi, koja je garantovana Ustavom i Evropskom poveljom o lokalnim vlastima, koju je Srbija prihvatila i obavezna je da je poštuje, pada u vodu kada se zna da, na primer, Zrenjanin ima mizerno mala sredstva. Ona su dovoljna za životarenje, dok ministri raspolažu velikim sumama novca. Nama ne treba takav sistem, nego pravedna raspodela finansijskog kolača. Ono što se u Zrenjaninu proizvede, mora tu i da se uloži – istakao je Marton.
Odbornici su prihvatili izmene i dopune planova poslovanja javnih preduzeća i ustanova kulture, što je posledica budžetskog rebalansa. Analizu JP „Čistoće i zelenila” izložio je Ljubomir Erdeljan. Podsetio je da je za prva tri meseca preduzeće ostvarilo gubitak od dva miliona dinara. Kako je naveo, došlo je do povećanja troškova održavanja rezervnih delova za 28 odsto, zbog učestalih kvarova radnih mašina.
– To je pokazatelj u kom pravcu ide zrenjaninska „Čistoća” o čemu smo kao odbornička grupa i ranije govorili. Doći će do devastacije osnovnih sredstava i nemogućnosti iznošenja i deponovanja smeća – rekao je Erdeljan.
Milan Ivanić se osvrnuo na plan JKP „Vodovod i kanalizacija” i izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, uvećane cene otpadne vode za domaćinstva (sa 30,3 na 49,25 dinara), ustanove i privredu (sa 67,59 na 110,85 dinara).
– Za istu namenu Beograđani, ako se ne varam, plaćaju 27 dinara po kubiku, dok je cena u Novom sadu 38,5 dinara. Po ovim izmenama Zrenjaninci će plaćati znatno veću svotu u odnosu na polovinu ljudi u Srbiji – poručio je Ivanić.
Odborničku dužnost preuzeo je Marko Kovačević, nasledivši Sinišu Vukića koji je podneo ostavku 22. marta pre isteka mandata.

Miroslava Malbaški
Foto: Grad Zrenjanin

  • JASNA JOVANOV VODI REZERVATE PRIRODE
    Predviđeni dnevni red na sednici je dopunjen sa tri nove tačke. Tako su odbornici izabrali i novog vršioca dužnosti direktora Ustanove „Rezervati prirode”. Na toj funkciji će, do izbora rukovodioca, biti Jasna Jovanov, master profesor biologije.