ODBORNICI FORMIRALI SAVETE I DONELI KADROVSKE IZMENE

Kamere na 164 lokacije

Dr Dejan Jovanov više nije direktor Ustanove „Rezervati prirode”. Vršilac dužnosti postao je Dušan Radišić, master ekonomista, nekadašnji prvi čovek Savremene galerije i Umetničke kolonije Ečka. Ovu ustanovu ubuduće će voditi Jelena Gvozdenac Martinov, profesorka likovne kulture, koja je od 2016. do 2021. bila na čelu Muzeja. Goran Marinković, direktor Kulturnog centra, i u naredne četiri godine, vodiće ovu instituciju.
Ovo su najvažnije odluke Skupštine donete u četvrtak, 18. maja. Njima je dopunjen predviđeni dnevni red od 33 tačke. Svi predlozi opozicije za dopunu dnevnog reda su odbijeni.
Potvrđen je mandat nove odbornice Nataše Lalić, izabrane sa liste „Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Zrenjanin” umesto Bojana Kostreša, koji je podneo ostavku. Usvojena je i odluka o prestanku mandata Siniše Vukića, izabranog sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu”, koji je podneo ostavku iz ličnih razloga.

Nataša Lalić

IZAZOVNO VREME ZA OMLADINU
Skupština je formirala i Savet za odbranu i bezbednost Grada. Predsednik je gradonačelnik Simo Salapura, a zamenik Čedomir Janjić, prvi čovek Skupštine. Članovi su: Saša Santovac, zamenik gradonačelnika, odbornici Aleksandar Marton, Ervin Bakoš, Ljubomir Erdeljan, Nenad Joksimović, Radosav Jocić, Branislav Todorović (Policijska uprava), Rade Daljević (Vojska Srbije), Vlastimir Radivojević (Centar Ministarstva odbrane Zrenjanin), Nenad Domjeskov, načelnik Gradske uprave, Nemanja Malinić, član Gradskog štaba za vanredne situacije, Olivera Lisica, direktorka Centra za socijalni rad, Milan Miljuš, v.d. direktora Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov” i Aleksandra Tanasijević, predstavnica Crvenog krsta.
Sastavljena je i Komisija za rodnu ravnopravnost kojom predsedava odbornica Lepa Željski. Sa njom su još i Nenad Joksimović, Ljuba Travica, Zorica Marinković i Svetlana Vukobratović Novković. Nedavni tragični događaji koji su pogodili celokupni obrazovni sistem naveli su odbornike da oforme Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama.
– Ovo telo mora da sagleda celokupnu situaciju i da, pre svega, preventivno deluje, jer su u njegov rad uključeni svi relevantni faktori, koji treba da osmisle preventivne mere u ovom teškom vremenu za naše đake, studente, omladinu – kazao je gradonačelnik.
Prema njegovim rečima, očekuje se sastanak na kome će biti donete određene mere, a uveliko se sagledava situacija fizičko -tehničkog obezbeđenja poboljšanje video-nadzora.

PROGRAMI POSLOVANjA
– Pokrenuli smo obiman projekat. Na 164 lokacije biće postavljene kamere, ali se spuštamo i do osnovnih škola. To jeste mera koja može da donese rezultat, ali pre svega, potrebna je promena u svima nama. Svaki pojedinac koji je autoritet i koji je značajan u svojoj zajednici, treba da doprinese da više razgovaramo s mladima, da im pružimo značajniju podršku – rekao je Salapura.
Skupština je donela i tri odluke koje se tiču izrade planova detaljne regulacije. Odnose se na radnu zonu „Jugoistok II – E”, obilaznicu državnog puta IB reda oko Melenaca i Ečke. Lokalna samouprava namerava i da proda građevinsko zemljište u Opovačkoj (Dolja) i Vidakovićevoj ulici (Gradnulica) koje je namenjeno porodičnom stanovanju. Za socijalno ugroženo stanovništvo opredeljena je nekretnina u Melencima koja pripada državi. Biće pribavljena bez naknade.
Razmatrani su izveštaji o radu i realizaciji programa poslovanja Gradske uprave, javnih preduzeća, ustanova kulture, Centra za socijalni rad i Gerontološkog centra. Usvojen je i Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave. Odbornici su dali i „zeleno svetlo” Osnovnoj školi „Sonja Marinković” da koristi zgradu u Mihajlovu.

REČ OPOZICIJE
Tačku koja se odnosila na Plan razvoja grada za period od 2021. do 2028. komentarisala je odbornica novog DSS-a Mirjana Grujić. Očekuje da dođe do hitnih izmena planske dokumentacije.
– Sada je prilika da pokušamo da sprečimo ovaj urbanistički haos i da u porodična naselja kao što su Dolja, Mala Amerika, ulica Koče Kolarova i širi centar grada zaustavimo haotičnu gradnju. Moraju da prestanu da liče na džunglu. Ne smemo da izgubimo duh ravničarskog, banatskog grada, koji je bio ponos svih nas koji ga volimo. Nemamo dovoljno parking mesta, zelenih površina, igrališta. Saobraćajnice su loše organizovane i zato je jako važno angažovati struku po kvalitetu i znanju, a ne po partijskoj poslušnosti – poručila je Mirjana Grujić.
Predsedniku Skupštine Čedomiru Janjiću uputila je pitanja: da li i na koji način grad planira da reši problem prigradskog prevoza u selima? Dokle se stiglo sa realizacijom ugovora i radovima u fabrici vode?
Njen kolega Ljubomir Erdeljan, analizirao je poslovanje „Vodovoda i kanalizacije”. Podsetio je da je, i pored dve izmene i dopune programa, ostvarilo neto gubitak u 2022. u iznosu od 9,2 miliona dinara. Istim izmenama i dopunama bilo je predviđeno da se ostvari dobitak oko 3,3 miliona dinara. Ukupan kumulirani dug društva, napomenuo je odbornik, iznosi 733,6 miliona dinara.
– U izveštaju nema ni reči o sklopljenom ugovoru sa firmom koja se obavezala da gradu isporučuje zdravu vodu. Da li će neko upoznati građane sa trenutnom situacijom – pitao je Erdeljan.

Miroslava Malbaški