ODRŽANA TRIBINA POSVEĆENA OLIMPIJSKIM IGRAMA

I učešće je podvig
Retrospektiva olimpijskih igara, dometi naših sportista u Riju, sportski doprinos Zrenjanina nekada Jugoslaviji, a danas Srbiji i doživljaj atmosfere najprestižnijeg sportskog događaja na svetu, bile su neke od tema tribine koja je nedavno održana na platou ispred Gradske biblioteke.
Tribinu je, u okviru „Tri D Korzo festa” organizovao Sportski savez grada. Žarko Cvetić, novinar „Zrenjanina”, razgovarao je sa Goranom Perlićem, paraolimpijcem, reprezentativcem u stonom tenisu, Momirom Rnićem, učesnikom tri Olimpijade, i Brankom Onjinom, kustosom Sportske sobe zrenjaninskog muzeja.
– Na Igrama se okupi 10.000 sportista iz celog sveta, pa je sam plasman na Olimpijadu podvig. Oni se druže bez obzira na jezik kojim govore, nađu način da se sporazumeju. To je iskustvo koje se zauvek pamti – istakao je Rnić.
Na činjenicu da se Paraolimpijske igre održavaju još od 1960. godine, ukazao je Perlić i dodao da 16 članova paraolimpijskog tima Srbije ove godine putuje u Rio.
– To su stonoteniseri, atltetičari i dizači tegova. Paraplegičarima je sport vrsta produžene rehabilitacije. U Srbiji uslovi za trening nisu na zavidnom nivou, u Zrenjaninu postoji mogućnost za svakoga ko želi da se oproba – rekao je Goran Perlić koji će ove godine prvi put učestvovati na Igrama.
Soba sporta u Narodnom muzeju ima više od 6000 predmeta, ali to još uvek, prema rečima Onjina, nije konačna cifra.
– Odeljenje je otvoreno u čast naših Olimpijaca i jednistveno je ne samo u Srbiji, već i u Evropi. U svetu gotovo da ne postoji postavka koja okuplja 13 sportskih grana starijih od sto godina – rekao je Branko Onjin.
Lj. ĐURIĆ