ODRŽANI 37. ŽETELAČKI DANI U MUŽLJI: Život seljaka u polju

– Ovu manifestaciju održavamo pre svega zbog mladih naraštaja. Da njima ostavimo u sećanje kako se nekada kosilo žito i kako je tekao život seljaka u polju, kao i lepe običaje vezane za ovu svetkovinu. Nije bilo lako ovde u Banatu, radilo se uvek – kazao je danas  Jožef Greguš, organizator  37.  Žetelačkih dana u Mužlji.

On je obajsnio da Žetelački dani oslikavaju jedan dan na njivi koji započinje tradicionalnim doručkom, zatim takmičenjem u košenju i slaganju žita. Pobednika nema, pobednik je svako ko je došao jutros i učestvovao.

Gosti iz inostranstva su izostali, ali su posebno pozdravljeni. Prijavilo se 15 ekipa sačinjenih  od učesnika iz cele Vojvodine.

Mužljanci pamte i vremena kada je žetelaca bilo mnogo više, jer je situacija sa korona virusom učinila svoje, te je ove godine učesnika mnogo manje.

Dan je započeo doručkom, a na jelovniku žetelaca našli su se domaći proizvodi: sir, šunka, slanina, kobasice, barena jaja, krompir, luk – sve što je potrebno da bi se izdržao celodnevni rad u polju. Nije izostala ni rakija, dok su pojedini u čuturicama imali dobro ohlađeno crveno vino.

Gde je rad tu je i muzika, te se iz grla veselih žetelaca i žetelkinja orila radosna pesma; i na srpskom i na mađarskom jeziku uz pratnju tamburaša.

Kao što je rečeno pobednika nema. Važno je učestvovati i sačuvati stare običaje, družiti se i negovati prijateljstva koja ovde traju i opstaju godinama, kao i različitosti po kojima je ova naša ravnica i te kako poznata.

M.Malbaški

Foto: Damir Petrović