Omerta

Piše: Ljiljana Bailović

Popuštaju karantinske mere, propisane u vreme vanrednog stanja i borbe protiv kovida 19. Polako, ali popuštaju. Tokom uskršnjih praznika (šta bismo drugo nego stalno gledali u tv kutiju) epidemiolozi su nam rekli da podaci ukazuju na to da u pojedinim delovima zemlje, naročito u severnim krajevima, virus usporava i slabi. U tv dnevniku novinarski izveštaj iz Vojvodine predočio je da ovde, „poslednjih dana”, broj novozaraženih ne prelazi 10 dnevno, što je rezultat velike discipline građana… I Srbija je, eto, počela da se otvara.
Kako je Zrenjanin prošao u svemu tome? Pa – pojma nemamo. Iz zrenjaninskog Zavoda za javno zdravlje, za sve ovo vreme, mesec i kusur dana, nismo saznali, takoreći, nijednu činjenicu. Iz štabova za vanredne situacije, Gradskog i Okružnog, kojima je Zavod podnosio izveštaje, uoči Uskrsa čuli smo ocenu da je situacija stabilna i pod kontrolom. Samo toliko.
Doduše, iz Gradskog štaba su prošle srede prenete reči direktora Zavoda za javno zdravlje da su „u prekjučerašnjem testiranju” samo dva bila pozitivna, a juče nijedan. Dok je 16. marta (četvrtak) na sajtu Ministarstva zdravlja osvanuo podatak da u Zrenjaninu, toga momenta, imamo 23 zaražena – za sedam više nego u prethodnom (nedeljnom) preseku. U tabeli Ministarstva navedeno je takođe da ih je (zaraženih) u Novom Bečeju tada registrovano tri, Sečnju i Žitištu po dva, u Novoj Crnji jedan.
Toliko o našim ciframa. Ali smo svedoci da iz drugih mesta, skoro svakodnevno, stižu mnogo precizniji podaci, što okružni, što po gradovima: u Ćupriji toliko, u Paraćinu toliko, u Kragujevcu… sve u novinarskim saopštenjima (pogledajte, na pr. u pregledima na naslovi.net). Pretpostavljam da su sve te brojke sa tamošnjih štabova i iz izveštaja njihovih zavoda za javno zdravlje. Iz Zrenjanina – ništa.
A znali smo da zaraženih ima – već i zato što je u Zrenjaninu, prema kratkoj potvrdi na gradskom sajtu, i jedan član Gradskog veća bio kovid pozitivan, pa su i gradonačelnik i njegovi prvi saradnici radili iz kućne izolacije, on line. U međuvremenu je, celom gradu, 8. aprila isključena voda, na 12,14,15 sati (kako je gde stigla posle uključenja). A znamo i to da su voda i sapun glavne preporuke u borbi protiv kovida. Zavod za javno zdravlje se ni tim povodom nije oglasio saopštenjem – makar umirujućim, onako: da je sve „pod kontrolom i stabilno”.
Iz Zrenjanina, dakle, ništa, pojma nemamo. Ali, valjda smo najgore prebrodili. Jer, državne mere, eto popuštaju.