PROSLAVA USKRSA U VANREDNIM OKOLNOSTIMA GRADA NA BEGEJU – U SVOJIM DOMOVIMA

Bog je čoveka stvorio kao slobodno biće

Najveći praznik za sve hrišćane – Vaskrsenje Hristovo – Vaskrs vernici rimokatoličke i pravoslavne veroispovesti proslavili su na drugačiji način nego što su to ranije činili. Zbog novonastale situacije izazvane pandemijom korona virusa otkazane su liturgije i druga verska okupljanja širom sveta ali i kod nas. Hramovi su ostali pusti, a Uskrs je dočekan uz najduži policijski čas do sada, u domovima. Službe su se prenosile onlajn, putem malih ekrana i drugih medija.

KUĆA – DOMAĆA CRKVA
– Teško je svima. Prvi put nismo mogli da Vaskrs proslavimo liturgijski, onako kako dolikuje prazniku i našim navikama. Ali i u ovoj situaciji Crkva je našla način da nam pokaže da uvek brine o nama. Gledali smo liturgiju na televiziji, okadili domove, zapalili sveću i kandila. Okupili smo svoje porodice i u okviru domaće crkve proslavili Vaskrs. Nije isto, ali je najbolje što smo mogli da uradimo u ovakvim prilikama, nadajući se da se više nikada neće ponoviti – poručila je Milenka Ružić, veroučiteljica, govoreći o ovogodišnjoj proslavi Uskrsa.
Kako je objasnila današnji čovek se neretko žali da nema dovoljno vremena koje bi posvetio svojoj porodici. Sada ga ljudi imaju koliko hoće i treba da ga iskoriste mudro. Ne tako što će se izgovarati za nešto što nisu uradili, već kao priliku da nešto zaista i urade.
Vreme koje imamo treba da osmislimo i korisno iskoristimo, kao i svaki trenutak koji nam je na raspolaganju. Nije lako, ali vredi pokušati – smatra naša sagovornica.
Miroslava Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju