OMILjENI UČITELj I ISKUSNI PEDAGOG PETAR STANIĆ, OSNIVAČ JE LUTKARSKE SEKCIJE U ELEMIRSKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

Dečji osmeh podstiče kreativnost

Lutkarska sekcija osnovana je pre 12 godina. Sa lutkama sam se, prvi put, susreo na Festivalu lutkarstva u Novom Sadu. I sada, nakon toliko godina, smatram da je to fantastično nastavno sredstvo, naročito za decu sa posebnim potrebama. Oni se, znate, veoma dobro snalaze sa lutkama.
Ovako nas je u svoj svet stvaralaštva uveo Petar Stanić, učitelj u Osnovnoj školi „Svetozar Marković Toza” u Elemiru.
Bio je sunčani petak u martu, kada je ekipa lista „Zrenjanin” bila u poseti selu. Petra smo sasvim slučajno upoznali kada nas je pitao koga tražimo i da li može da nam pomogne. I pomogao je. Uputio nas je na pravo mesto, ali najpre, do njegove učionice da nam pokaže lutke i dvorac koji je pripremao za predstavu. Iskusni pedagog, omiljeni učitelj, priređuje školske predstave koje mogu da se iskoriste i u nastavi. Uvek ostavi nedovršen kraj priče kako bi deca razvila maštu i sama smišljala završetak. Pohvale je dobio i od inspekcije za kreativan pristup nastavi.
– Sekcija je pokrenuta na moju inicijativu. Da bismo sačuvali licencu, morali smo u roku od pet godina da imamo 120 sati stručnog usavršavanja. Deca su uvek željna provoda i često pravimo neki zanimljiv događaj. Svake godine učestvujemo na Smotri lutkarskih grupa u OŠ „Marija Trandafil” u Novom Sadu. To se pretvori u predivno druženje, a uslov je da glumi bar jedno dete iz osetljivih grupa, a takvih ima i u mom odeljenju – objašnjava naš sagovornik. – Njima je to doživljaj, jer putuju i vide mesta u kojima nikada nisu bili. Uvek osvoje neku nagradu. Dobili smo pehar za najbolju režiju – kaže Petar.
Uoči Nove godine, naprave feštu, učitelj Petar glumi Deda mraza, a deca se najviše obraduju paketićima. Trenutno vodi odeljenje 2/1 i sa đacima priprema predstavu „Lisica i gavran” sa kojom će se predstaviti na Smotri 15. maja.
– Osvajali smo mnogo nagrada, ali to nije važno, bitno je da se deca raduju i druže. Imam 18 učenika u odeljenju i svi bi da glume princezu, čak i dečaci. Sada svi žele da učestvuju, dok ranije nije bilo tako – priča iskusni učitelj. – Na festivalima je vrlo opuštena i prijatna atmosfera, žiri ocenjuje, ali svaka škola koja se prijavi bude nagrađena. Ne mogu da vam opišem koliko su deca srećna. Dečji osmeh me podstiče na kreativnost.
Lutke i scenografija su delo Miljana Prelevića, nastavnika likovnog, a materijale šiju šnajderke iz sela. Petar kaže da je teško doći do kvalitetnog scenarija, pa mora i da improvizuje. Uglavnom rade predstave po planu i programu, a propozicije za učešće na festivalima nalažu da predstava može da traje 15 minuta. Neke od predstava koje su radili su „Zimska hajka”, „Lepotica i zmaj”, „Jabuka”, „Lisica i gavran”, a u planu je „Bajka o oholoj princezi”, gde će ubaciti i komične segmente. Svaka predstava je zanimljiva i poučna. Za izvedbu „Tamo amo po Banatu” dobio je diplomu za očuvanje narodne tradicije Banata.
– Imam 39 godina staža, ja sam pred penzijom, ali nažalost niko nije zainteresovan da me nasledi u ovome – rekao je Petar Stanić.

FESTIVAL CVEĆA
– Svake godine organizujemo Festival cveća, manifestaciju sa najdužom tradicijom u Elemiru. Ona traje 24 godine. Nastao je kao ideja da obeležavamo Dan zaštite životne sredine, ali se održava za vreme „Sremčevih dana”. Deca se maskiraju i bira se najmirisniji cvetić.

I. ISAKOV