OPROŠTAJ OD ZVONKA VUJINA: Veliki šampion, ponos Zrenjanina

Zvonimir Zvonko Vujin, jedan od najuspešnijih sportista Zrenjanina i jedan od naših najboljih boksera svih vremena, premnuo je u nedelju. Rođen je 28. juna 1943. godine u Zrenjaninu, a u rodnom gradu je proveo ceo sportski i životni vek.

Danas su se na komemorativnom skupu, biranim rečima od sportskog velikana, četvorostrukog prvaka Jugoslavije, šampiona Balkana i Mediterana, vicešampion Evrope i osvajača dve bronzane olimpijske medalje (Meksiko, 1968. i Minhen 1972. godine), oprostili sportisti, sportski radnici i predstavnici loklane samouprave.

Novinar Budimir Cvijetić podsetio je na Vujinove najveće sportske uspehe koji su mu obezbedili mesto među besmrtnima, ukazavši na njegovu hrabrost, neustrašivost i snagu koja treba da bude primer budućim pokolenjima.

Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika, istakao je da je Zrenjanin ponosan što je veliki šampion celu svoju bogatu sportsku karijeru proveo u našem gradu koji je, zahvaljujući Zvonku Vujinu, bio poznat ne samo u celoj Jugoslaviji, nego i u svetu.

Stevan Čizmić, danas bokserski trener, a nekada klupski i reprezentativni kolega Zvonka Vujina, istakao je da je on bio uzor svim mladim bokserima. On je naglasio da je Vujina u ringu krasilo srce, tehnika i snaga. Bivši rukometaš, sada sportski radnik Momir Rnić, koji takođe ima dve olimpijske medalje, rekao je da je Vujin osvajanjem olimpijskih odličja ostvario svoje snove i da će njegovo ime ostati zlatnim slovima zapisano u istoriji našeg sporta.

Vojislav Tabački, nekadašnji prvi čovek Sportskog saveza Zrenjanina, podsetio je na vreme kada su zrenjaninski rvači i bokseri drugovali u sauni – i jedni i drugi u želji da dođu do propisane kilaže za određene kategorije. On je naglasio da Zrenjanin ne sme da zaboravi svog bokserskog velikana, i dodao da bi organizovanje Memorijala „Zvonko Vujin“ bio najbolji način da se uspomena na slavnog boksera sačuva. Tadija Kačar, nekadašnji vrhunski bokser, rekao je da je Vujin bio istinski šampion kojem se divio, i dodao da je u ringu bio neustrašiv, a van njega plemenit tih i nenamtljiv.

B.M

Foto: Damir Petrović