ORGANIZACIJA RVS: Uredili spomen kompleks na Mihajlovačkom drumu

Negovanje i čuvanje tradicije oslobodilačkih ratova, jedna je od aktivnosti Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina. Oni su zato u nedelju uredili prostor streljanim pripadnicima Velikobečkerečkog partizanskog odreda, koji se nalazi na putu Zrenjanin-Mihajlovo. Akcija je organizovana uz saradnju sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, JKP „Čistoća i zelenilo“, Komandom za razvoj Banatske brigade i Gradom Zrenjaninom, a pridružili su se i članovi Udruženja vojnih penzionera Zrenjanina.

– Pre dve godine su ovde sličnu akciju imali i članovi Udruženja građana iz naselja „Ruža Šulman“, kao i drugi. Naš ideja je da ukažemo da postoje ovakva mesta i da o njima treba da brinu i državni organi. U

planu je i uređenje obeležja iz Prvog svetskog rata, ali je većina takvih obnovljena i sređena povodom obeležavanja stogodišnjice početka rata, pa ćemo do kraja godine organizovati i posetu nekoj od tih lokacija kaže Tanja Dulović, predsednica ORVS Zrenjanin.

Spomenik je podignut na mestu gde su 26. jula 1941. godine, na takozvanom Bošnjakovom salašu, u znak odmazde streljani Vladimir Kolarov Koča, Ruža Šulman i Frank Samuel Šandor iz Zrenjanina, Aldan Tiberija i Stojan Arsenov iz Kikinde, pošto je Velikobečkerečki partizanski odred, (kako piše na spomen ploči) zapalio žito nedaleko od ovog mesta.

Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanina je položila i venac na spomenik.

M. B.

rvs3 rvs2