ORGANIZOVANO ODNOŠENJE KABASTOG OTPADA SPROVODI SE SAMO U GRADU

Trošak je na nadležnima u selima

Predlog grupe građana iz Melenaca da i seoske mesne zajednice (MZ) ubuduće budu obuhvaćene akcijama odnošenja kabastog otpada jednoglasno je usvojio Savet melenačke MZ, prosledivši ga JKP „Čistoća i zelenilo”. Kako je navedeno u predlogu, meštani se sada snalaze kako znaju i umeju, pri čemu krupnim otpadom neretko zagađuju atar.
Divlje deponije po rubovima sela višegodišnji su problem, navodi predsednica Saveta MZ Melenci Ivana Stojkov, dodavši da je predlog građana Savet prihvatio jednoglasno.
– Tačno se zna u kojem delu sela nastaju i ko tamo baca smeće, međutim često komšije ne žele to da potvrde. Nekada uspemo zajedničkim akcijama da saniramo ovakva smetlišta, ali ima ih sve više. Takođe, mislim da ni građani još nemaju svest o pravilnom odlaganju otpada. Pojedinci smatraju da nema potrebe da redovno iznose komunalno smeće, koje se tri puta nedeljno odnosi, već i to jednostavno bacaju po divljim deponijama – objašnjava naša sagovornica.
Akcije prikupljanja kabastog otpada u velikim kontejnerima „Čistoća” sprovodi dva puta godišnje – u proleće i jesen, ali samo u gradskim mesnim zajednicama, što se plaća iz budžeta. U selima se ova aktivnost organizuje na zahtev, ali i trošak mesnih zajednica, objašnjava v.d. direktora ovog javnog preduzeća Nemanja Milinković, dipl. inž. građevinarstva.
M. Maričić

Opširnije u štampanom izdanju