ORLOVAT – KUVALI PASULj I PRAVILI RAKIJU

Selo u znaku ića, pića i zabave
U Orlovatu su sredinom ovog meseca po prvi put organizovane turističko zabavne manifestacije „Pasuljijada” i „Rakijada”. Za Orlovaćane i njihove goste to je bio praznik ića, pića, ali i dobre zabave. U spremanju ukusnog prebranca takmičila se 31 ekipa, iz Tomaševca, Stajićeva, Orlovata, Ečke, Novog Sada, Zlatice, Konaka i Boke. Takmičenje je počelo u 11 sati prepodne, a završilo se u 15 popodne, a stručnom žiriju od pet članova nije bilo ni malo lako da se opredeli za najukusnije jelo.
Po mišljenju žirija, najbolji pasulj skuvao je Pera Rauški iz Stajićeva, drugu nagradu dobio je Živojnov Dragan iz Tomaševca, a treća je bila lokalna kuvarska ekipa, inače najmlađa po sastavu.
Uz pasulj, ali i pre i posle njega, mnogi vele da odlično ide domaća rakija. U Orlovatu su otuda organizovali i „Rakijadu” i izabrali domaćine koji najbolje spremaju ovo piće. Nagrada za kajsijevaču pripala je Mirku Cancaru iz Orlovata, u kategoriji loze pobedio je Dušan Kojčić, takođe Orlovaćanin, a najbolju jabukovaču imao je Arsen Kovač iz Zlatice.
Za pitku i kvalitetnu rakiju nagrađeni su i takmičari iz Orlovata, Goran Čokić (dunjevača) i Radovan Milošević (šljivovica) i Mica Piperski (rakija od breskve).
Lj. ĐURIĆ

Opširnije u štampanom izdanju