OTKRIVENA OBNOVLJENA BISTA SLIKARA UROŠA PREDIĆA: U pripremi dokumentacija za izgradnju umetnikove spomen-kuće

Na današnji dan pre 165 godina u Orlovatu rođen je Uroš Predić, jedan od naših najvećih slikara akademskog realizma. Tim povodom otkrivena je novopostavljena bista ovom umetniku u Aleji Velikana u Karađorđevom parku. Akciju je pokrenuo Rotari klub Zrenjanin, a realizovana je uz pomoć Narodnog muzeja koji je ustupio pozitiv originalnog dela autora Jana Konjareka. Podršku je pružio i Grad. Božidar Đurica, predsednik Rotari kluba je rekao da je Uroš Predić jedan od simbola našeg grada i okoline i čovek koji je svojim delom zaslužio da se nađe u Aleji velikana.

– Bista je nažalost 2007. odneta ili nestala, a postament je oštećen. Pošto Rotari klub daje veliki značaj Aleji, pokrenuli smo inicijativu da se napravi nova i postament obnovi – rekao je on i naveo da su osim organizacije, Rotarijanci obezbedili i novac, ali da sve to ne bi mogli da nije bilo velike pomoći i podrške brojnih ljudi i institucija. Bistu je uradio akademski vajar Miloš Vasiljević.
Indirektna pomoć pristigla je i od Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ), jer je novac sa jedne od slikarskih kolonija bio preusmeren u ovu svrhu.

Gradonačelnik Simo Salapura je naglasio da je Predić svojim delom prevazišao ne samo lokalne i regionalne okvire, već je naš grad i okolinu prikazao na širem kulturnom prostoru. Naglasio je i da je Grad pripremio građevinsku dozvolu i projektno – tehničku dokumentaciju za izgradnju spomen – kuće u Orlovatu.
– Reč je o objektu površine 400 kvadrata i to će biti naš projekat i zahtev prema višim instancama vlasti, da sledeće godine krenemo u realizaciju takve investicije. To će biti dobra poruka svima da treba da gajimo sećanja na naše velikane, da gajimo pozitivne primere za ovu decu i naše naraštaje, ali i da pokažemo kako svi zajedno radimo na tome – rekao je gradonačelnik.

Posebni gosti bili su učenici Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ koji su u rukama nosili svoje crteže na kojima je Uroš Predić.

U zrenjaninskom Muzeju danas se nalazi legat Uroša Predića za koji je zadužena viša kustoskinja i istoričarka umetnosti Olivera Skoko, koja je govorila o njegovom životu, školovanju i brojnim delima.

Izvor: Grad Zrenjanin

Foto: Jovan Drndak Njegović