OTPOČEO OSMI PO REDU HORSKI FESTIVAL „SLOBODAN BURSAĆ“:Zrenjanin će uvek biti Grad horova

Ljubav prema muzici i poštovanje lika i dela maestra Slobodana Bursaća ni ove godine, uprkos izazovima i situaciji u kojoj i dalje preti korona virus, nije sprečila organizatore, a pre svega članove zrenjaninskih horova, da se odazovu pozivu i okupe na osmom po redu Horskom festivalu „Slobodan Bursać“.

Prve večeri, u amfiteatru Kulturnog centra, publici su se predstavili Dečji hor Kulturnog centra kojim diriguje mr Senka Milisavljević, zatim muška vokalna grupa „Pannonica“ i dirigentkinja Zorica Kozlovački, ženski vokalni kvartet „Vita Brevis“ i Zrenjaninski kamerni hor  na čelu sa dirigentkinjom Andreom Poša.

Prema rečima Vladimira Stojkovića, direktora Festivala, publika će za dva dana imati priliku da vidim i čuje nastupe zrenjaninskih horskih ansambala koji su tokom pandemijske godine imali mogućnosti da rade i vežbaju. Oni su ti koji čine da Zrenjanin i dalje ponosno nosi epitet „Grada horova“.

-Maksimalno smo se potrudili da održimo kontinuitet trajanja i to smo uradili sa onim što smo imali i mogli. Dobar deo horova je tokom pandemije teško funkcionisao, proba skoro da nije bilo, nastupi i događaji su otkazivani. Gosti iz Sarajeva koji su najavili dolazak, kao i hor za nezbrinutu decu „Svi u glas“ iz Beograda otkazali su gostovanje neposredno pred sam početak. Nadamo se da nam se ovakve stvari više neće dešavati, da će ovo sve jednog dana biti iza nas i da će Horski festival „Slobodan Bursać“ već dogodine biti onakav kako su svi navikli. Ime i delo maestra Bursaća je naša najjača sila, naš pokretač i nikada nećemo dozvoliti da ono padne u zaborav – rekao je Vladimir Stojković.

U nedelju nastupaju Hor muzičkog zabavišta „Sanjalice“ udruženja „Kolegijum“ – dirigentkinja Sanja Popović, Dečiji hor „Prepodobni Rafailo Banatski“ koji vodi Jana Drašković, Hor društva Slovenaca „Planika“ – dirigentkinja Daniela Avram i Crkveno pevačko društvo „Žene Mironosice“ pod dirigentskom palicom Zorice Kecić.

Miljan Vuković, glumac Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ bio je u ulozi voditelja i moderatora programa.
Organizatori Festivala su KulturKick i Kulturni centar, a pokrovitelji Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Grad Zrenjanin.

 

M.Malbaški

Foto: Fejsbuk stranica „Volim Zrenjanin“