OTVOREN 63. MEĐUNARODNI BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA: Svenarodni praznik izdavača, pisaca i zaljubljenika čitanja

Sajam knjiga u Beogradu je najvoljeniji sajam knjiga na svetu. Svenarodni praznik i novo crveno slovo u kalendaru srpske kulture. To što je međunarodni samo potvrđuje istinu da kultura nije kultura ako je usamljena i bez dodira sa drugima.

Ovo je naglasio akademik Matija Bećković, otvarajući u nedelju, 21. oktobra, 63. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu. Potrajaće do 28. oktobra, pod sloganom „Radost čitanja“, a na njemu učestvuje više od 500 izlagača, među kojima su i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa, „Sezam Book“…

Akademik Bećković je podsetio da ima starijih, čuvenijih i bogatijih sajmova knjiga, ali da nema nijednog na kojem biste bili dobrodošli.

– Na drugima ćete sresti slavnije pisce, veće izdavače, moćnije poslovne ljude, ali nema nijednog na kome ćete videti više čitalačkog naroda. Sajam bez čitalaca je crkva bez vernika – rekao je Bećković. – Čini se da kod nas nema čitaoca koji ne učestvuje u ovoj svetkovini. Kao što znaju kad im je krsna slava, znaju i kad je Sajam knjiga. I u ove dane, iz najzabačenijih krajeva, kamenih gora i suvih dolova, kreću kolone ka Beogradu, da održe ovu tradiciju. Niko ne brine ni kako će doći, a još manje kako će se vratiti.

Zna se, kaže Bećković, da samo Srbi imaju krsnu slavu, ali…

– Sajam knjiga je slava i onih koji slave i onih koji ne slave, ali slave svetost knjige – ističe Bećković. – Ne verujem da se još negde ovako ogroman prostor greje na čitaoce. Pod betonskom kupolom toplo je od bratstva ljudi, od njihovog broja, od proključale dobre volje, ljubavi prema knjizi i vere u smisao života. Pod hladnim svodom vrelo je od nerazjašnjene energije koju isijavaju slova i jezici, knjige i čitaoci. Na koncertima opiminju da se isključe mobilni telefoni. Na Sajmu knjiga se ne isključuju, svaki zvuk i svaka vibracija su dobrodošli.

Akademik poručuje: Uprkos trijumfu tehnologije, knjiga opstaje. I da ne zaboravimo da to ponovimo i na ovom mestu: knjiga je bila na početku, pa će biti i na kraju.

B. Jajić

Opširnije u štampanom izdanju

2 Matija Beckovic_resize
Matija Bećković