SEĆANJE NA NEBOJŠU POPOVA: Sociolog, antiratni aktivista, borac za slobodu i demokratiju

Tribina „Sećanje na Nebojšu Popova”, održana je sinoć u maloj sali Kulturnog centara, a organizatori su Zadruga „Res Publica“, „Novi optimizam“ i portal „Zrenjanin danas“. Zadruga “Res publica” iz Zrenjanina objavila je zbornik radova “Nebojša Popov – izazovi kritičkog mišljenja” u čast ovog istaknutog sociologa, antiratnog aktiviste i velikog borca za slobodu i demokratiju koji je preminuo pre dve godine. Zbornik, koji je ugledao svetlost dana na 50. godišnjicu studentskih protesta 1968. bio je povod za diskusiju, a takođe je bio prikazan i dokumentarni film Novog optimizma „Kako smo dospeli dovde?“ sastavljen od materijala snimljenih na promocijama istoimene knjige Nebojše Popova u Beogradu, Zrenjaninu i Novom Sadu.

Na tribini su govorili sociolog dr Božidar Jakšić, politikolog Miroslav Samadržić, profesor književnosti Slavko Golić, izdavač Dragan Stojković i osnivač „Novog optimizma“ Branislav Guta Grubački.

Nebojša Popov je bio jedan od najuglednijih intelektualaca u poslednjih nekoliko decenija u našoj zemlji. Celog života, beskompromisno se zalagao za poštovanje demokratije u ljudskih prava i bio je protiv svih oblika autoritarne vladavine. Osim toga, bio je naš sugrađanin i uvek je držao do toga da je Banaćanin. Rado se družio sa svojim komšijama iz Dolje, ali i prijateljima iz celog Zrenjanina – rekao je Miroslav Samardžić.

M.Ml.

Foto: J.D.Njedović

DSC_0014_resize

DSC_0025_resize

DSC_0034_resize

DSC_0039_resize

DSC_0042_resize

DSC_0044_resize