OTVOREN SRPSKI KULTURNI CENTAR „KOLO” U MORAHALOMU U MAĐARSKOJ, POTVRDA I SVEDOČANSTVO DOBRIH ODNOSA DVE ZEMLJE

„Ključ Balkana” Čedomiru Janjiću gradonačelniku Zrenjanina

U ime Republike Srbije vrpcu su presekli Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije, i tri ministra u Vladi Srbije – privrede Goran Knežević, kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. Ovim činom je u ponedeljak, 8. jula, otvoren Srpski kulturni centar „Kolo” u mađarskom gradu Morahalomu.
Uz visoke zvanice Republike Mađarske, događaju su prisustvovali i Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, kao i Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, kome je uručeno i posebno priznanje – „Ključ Balkana”, istaknuta društvena, privredna, turistička i kulturna nagrada koju dobijaju naselja iz Srbije. Zahvalivši se domaćinima, gradonačelnik Janjić je istakao prijateljske veze srpskog i mađarskog naroda.

BRATSKI ODNOSI SA MAĐARSKOM
– Grad Zrenjanin je oduvek bio sinonim za dobre međunacionalne odnose i saradnju srpskog i svih drugih naroda koji vekovima žive na našoj teritoriji. Na ovim prostorima žive pripadnici više od 20 naroda i nacija. Od ukupnog broja stanovnika, pripadnici mađarske nacionalne manjine čine deset odsto, a mađarski je jedan od četiri jezika koji su u zvaničnoj upotrebi u Gradu.
U nekoliko naseljenih mesta Mađari čine čak većinu populacije. Bekeščaba je prvi grad sa kojim negujemo bratske odnose od 1966. godine, a prijateljske odnose imamo i sa Đulom. Od sada imamo još jednog važnog i značajnog prijatelja, a to je grad Morahalom – istakao je Janjić i dodao da je Zrenjanin uvek otvoren za saradnju u svim oblastima, počevši od kulture, sporta, privrede, preko važnih investicija.

PROJEKAT VREDAN 3,7 MILIONA EVRA
Srpski kulturni centar „Kolo” projektovan je kao višenamenski, savremeni arhitektonski objekat, koji sadrži multifunkcionalnu pozorišnu salu „Vuk Karadžić” za 250 posetilaca, salon „Balkan” sa terasom, letnjom baštom i vidikovcem, kao i kapelu Srpske pravoslavne crkve „Živonosni istočnik”.
Izgrađen je u okviru međudržavnog projekta prekogranične saradnje Mađarska-Srbija nazvanog „Raznobojna saradnja” (Colorful Cooperation) koji se finansira iz IPA fonda Evropske unije, a podrazumeva izgradnju dva ovakva centra – pomenuti u Mađarskoj i drugi koji će biti izgrađen u Srbiji, na Paliću. Vrednost projekta je 3,7 miliona evra.

EVROPA SA JAKIM NACIJAMA
U svečanom govoru Peter Sijarto, ministar inostranih poslova u Vladi Republike Mađarske, istakao je značaj nacionalnih manjina.
– Smatram da su nacionalne manjine važan resurs i ako su one jake, jaka je i Mađarska. Oba naroda moraju da rade na jačanju kulturnog, ali i drugih važnih identiteta, jer su oni spona koja povezuje međudržavne odnose. Ovaj Kulturni centar je dokaz da Srbi i Mađari posmatraju obe kulture kao jednake. Podržavamo Srbiju na njenom evropskom putu, a svima nam je potrebna svestrana, snažna i tolerantna Evropa sa jakim nacijama. Svaka država ponaosob mora raditi na unapređenju svojih prioriteta – naglasio je Siarto, i dodao da velika zasluga u realizaciji ovog projekta pripada ministru privrede Goranu Kneževiću.
Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije, govorio je o odnosima Srbije i Mađarske koji se danas nalaze na istorijskom vrhuncu.
– Danas praznujemo kulturnu saradnju dvaju naroda koja je filigranski dodatak odnosima Srbije i Mađarske koji su na zavidnom nivou. Zbližava nas bogato kulturno nasleđe, dugo, viševekovno postojanje na ovim prostorima, tradicija, a preko ovog Centra koji nosi naziv „Kolo” zbližavaće nas budućnost – poručio je Selaković.

  • CENTAR DIPLOMATIJE
    Srpski kulturni centar „Kolo” otvara mogućnost za rekreaciju, odmor i razonodu uz kulturne vrednosti. Pružaće priliku za međunarodnu saradnju na kulturnom planu obe nacije, a biće i centar diplomatije.
    – Ubuduće Centar „Kolo” će predstavljati naše vrednosti, kulturu, korene i stav prema svetu, i one raznolikosti koje prenosimo mladima. Naš zadatak je da na sledećoj stanici razvitka oni budu u prilici da ispričaju šta su s ljubavlju dobili od nas. Ako to napravimo, onda će zaista Morahalom postati kapija Balkana – poručio je Ištvan Šereš, direktor.

Miroslava Malbaški