OTVOREN „ZVUČNI KUTAK“ ZA SLEPA I SLABOVIDA LICA: Književnost i kultura moraju biti dostupni svima

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ juče je svečano otvorila „Zvučni kutak“ namenjen slepim i slabovidim osobama. Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbeđena su putem konkursa Ministarstva pravde Republike Srbije.

Gost Grada i Biblioteke tom prilikom bio je Sakib Pleh iz Sarajeva, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini, koji je prepoznao napore ovih ustanova da se unapredi položaj slepih i slabovidih osoba. On je uručio vrednu donaciju Biblioteci i Međuopštinskoj organizaciji slepih i slabovidih Zrenjanin. Na otvaranju „Zvučnog kutka“ potpisan je i protokol o saradnji između pomenutih institucija.

Ova jedinstvena biblioteka u BiH deluje kao javna ustanova u oblasti kulture i ima veliki značaj. Institucija je koja slepim i slabovidim licima omogućava korišćenje bibliotečke građe u njima dostupnim tehnikama (Brajevo pismo, adio i digitalna tehnika i uvećani tisak). Mogućnosti biblioteke su zaista velike, i u njoj tokom godine snimimo preko 100 naslova, koje kada umnožimo u odgovarajući broj primeraka bude oko 1.250 bibliotečkih jedinica koje su dostupne slepim i slabovidim osobama širom sveta – kazao je Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini i dodao da su usluge biblioteke dostupne svima potpuno besplatno.

Direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ Milan Bjelogrlić, izrazio je veliku zahvalnost na ovoj donaciji i istakao da knjiga, a sa njom i celokupna kultura moraju biti dostupni svima.

Ono što bih posebno istakao, kada je reč o saradnji dveju biblioteka, jeste lična inicijativa Sakiba Pleha koji je uvideo da su pomoć i donacija ovde dobrodošli. Takođe, koristiće nam i razmena iskustava, kada je o slepim i slabovidim osobama reč. Mi smo pre par godina krenuli u formiranje zvučne biblioteke u saradnji sa Međuopštinskim savezom slepih i slabovidih i Gradom koji nam pruža veliku pomoć u razvoju ovog zvučnog kutka koji je od danas svima dostupan – izjavio je Milan Bjelogrlić.

Kutak je obogaćen zvučnim knjigama, a Savezu slepih donirani su beli štapovi i pisaće mašine.

O saradnji i značaju ove donacije govorio je predsednik Međuopštinskog saveza slepih i slabovidih Zrenjanina Nenad Vukeljić.

Slepe i slabovide osobe, koje su možda i najveći čitaoci, od danas imaju priliku da budu redovni korisnici Biblioteke. Knjiga je jedna od preokupacija slepih, kojoj zbog dosta slobodnog vremena posvećuju dosta pažnje. U tome je značaj ove donacije veći, a istovremeno pokazuje da gradnice između slepih i slabovidih, kao i ostalih ne postoje – istakao je Nenad Vukeljić.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović

zvucna biblioteka04_resize

zvucna biblioteka01_resize