OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA DUDOVA U BIBLIOTECI: Prijatelji iz detinjstva

Oko trideset fotografija dudova od juče krasi zidove Dečjeg odeljenja Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“. Izložbu „Prijatelji detinjstva“ priredio je Miloš Piperski, advokat u penziji, pisac poezije i aforizama, koji se fotografijom bavi amaterski.

– Kada sam počeo da snimam dudove, nisam imao jasnu koncepciju o tome kako bi eventualna izložba trebalo da izgleda, ali posmatrajući ih i snimajući, otkrivao sam nešto što se na prvi pogled i ne primećuje, kao što su ukrasi koje stvaraju ogolela stabla, ispucala kora, delovanja zuba vremena i atmosferskih prilika na dudove, dudove stabla kao skloništa za ptice i druge životinje – istakao je Miloš Piperski.

Miloš Piperski

Zanimljivo je to da su fotografije nastale u Vojvodini, na jugu Srbije, a jedan dud uslikan je i u Njujorku (SAD).

– Počeo sam da primećujem dudove i tamo gde ih nisam očekivao, kao što je dud u kući gde je živeo književnik Bora Stanković u Vranju, beli dud u Niškoj Banji koji je pod zaštitom države, dud u njujorškom Central parku. Za dud u Orlovatu, gde je živeo čuveni slikar Uroš Predić sam odavno čuo, kao i za dud u Belom Blatu, koji su stari više od 150 godina – objašnjava autor izložbe. – Osim pomenutih dudova, ostale sam uslikao na putu Zrenjanin-Beograd, u blizini Čente, na vašarištu u Debeljači, kod zapuštenog salaša na putu Zrenjanin-Novi Sad i u Zrenjaninu.

O izložbi su govorili i Milan Bjelogrlić, direktor Biblioteke, kao i Miroslav Predojević, majstor fotografije i sekretar Foto saveza Srbije.

I.I.

Foto: Z. Dedić

Opširnije u štampanom izdanju

Miroslav Predojević, Miloš Piperski i Milan Bjelogrlić