OTVORENA IZLOŽBA POSVEĆENA DR ĐORĐU RADIĆU: Poljoprivredni prosvetitelj i naučnik

Iz Zrenjanina su u svet otišli i slavu proneli mnogi znameniti sugrađani, koji su ostavili trag u skoro svim društvenim oblastima i dela i uspehe i danas vredne pomena. Jedno od imena koje zaslužuje mnogo više pažnje je ime Zrenjaninca dr Đorđa Radića, poljoprivrednog prosvetitelja i naučnika, prvog doktora poljoprivrednih nauka kod nas i počasnog član Srpske Kraljevske akademije. Od danas našim sugrađanima je dostupna izložba „Dr Đorđe Radić (1839-1922), poljoprivredni prosvetitelj i naučnik – Perom i delom među svima najveći” otvorena u malom salonu Narodnog muzeja. Autori izložbe su Dragan Drašković i Olivera Ćosović, a organizatori Savez inženjera i tehničara Srbije, Društvo inženjera Zrenjanin i Narodni muzej. Nadležni kustos je Vladislava Ignjatov, kustos-istoričar. Postavka će našim sugrađanima biti dostupna do 2. marta.

O životu ovog znamenitog Zrenjaninca govorio je profesor Miodrag Rančić, član upravnog odbora i nekadašnji predsednik Društva inženjera Zrenjanin.

– Đorđe Radić je rođen u tadašnjem Velikom Bečkereku kao sin jereja Uspenjske crkve Jovana Radića gde je sticao i prva znanja jer u to vreme nije bilo državnih škola. Kasnije odlazi na dalje usavršavanje u Karlovce i Vinkovce, a poljoprivredu studira u tadašnjoj češkoj oblasti. Njegov doprinos razvoju srpske poljoprivrede s kraja 19. i početka 20. veka je ogroman. To je bio pionirski i misionarski rad na razvoju i uzdizanju zaostalog sela Srbije i ovog dela Vojvodine. Osnivao je poljoprivredne škole, napisao preko 40 knjiga, udžbenika, brošura, održao ogroman broj seminara i kurseva širom tadašnje Srbije. Bio je jedan od naših sugrađana, stručnih i umnih ljudi u prosvećivanju i razvoju koji je postavio temelje moderne poljoprivrede u Srbiji – objasnio je profesor Miodrag Rančić.

Izložbu je svečano, uz poštovanje svih epidemijskih mera otvorio dr Igor Marić, predsednik Saveza inženjera i tehničara Srbije koje danas obeležava 154 godine od osnivanja.

Pre otvaranja izložbe goste je u svom kabinetu ugostio zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović

(Opširnije u štampanom izdanju)