DR MILE KOVAČEVIĆ O VAKCINACIJI I NASTAVKU BORBE PROTIV KOVIDA 19

Ili ćemo se vakcinisati ili razboleti, pitanje je vremena

Masovna vakcinacija virusa korone uveliko je u toku. U Zrenjaninu je počela 11. janauara, a među prvima je, u Domu zdravlja „ Dr Boško Vrebalov”, vakcinu primio dr Miloš Mile Kovačević, specijalista za plućne bolesti u Bolnici „Dr Vasa Savić”, inače član Gradskog veća.

Kako ste, doktore, tri nedelje nakon vakcinacije?
– Dobro sam, malo umoran, ali ne verujem da je to od vakcine. Primio sam je u grupi zaposlenih iz moje ustanove koja je u kovid sistemu od samog početka pandemije. Drago mi je da niko od nas nije imao neželjena dejstva nakon vakcinacije. Sada čekamo drugu dozu, a onda potvrdu da se razvila zaštita.

Izjavili ste da ćemo razviti imunitet bilo koju vakcinu da primimo. Da li ste vi birali?
– Dobio sam prvu dostupnu vakcinu, za nas koji radimo u kovid sistemu. Ipak, imao sam potrebne informacije iz prve ruke, jer je deo moje porodice koji živi u Americi, pre toga bio vakcinisan. Već sam znao šta da očekujem. Tako se desilo da sam ja dobio „Fajzerovu” vakcinu, brat „Moderninu” (u SAD), a majka kinesku „Sinofarm” vakcinu. Niko od nas nije imao bilo kakve tegobe nakon cepljenja. Složili smo se da će najbolja biti ona koja „odradi posao”, ona vakcina koja stvori zaštitu, tj. imunitet.

Već deset meseci traje u našoj zemlji borba protiv virusa korona. Iskustvo i pouka?
– Prvo želim da se zahvalim svima koji učestvuju u borbi protiv kovida 19. Osim medicinara, tu su i nemedicinski radnici, dakle svi koji učestvuju u medicinskoj brizi za obolele. Zahvaljujem se i našim sugrađanima na razumevanju i podršci koju dobijamo. Često je zdravstveni sistem u gradu bio na iskušenjima, jer smo u kratkom vremenskom periodu morali da zbrinemo veliki broj novoobolelih.
S druge strane, razbolevali su se i oni koji je trebalo da leče, što je bio ne mali problem. Rešavali smo sve u hodu i izdržali i ovaj treći talas.
Kako je vreme proticalo, sve smo više dobijali na iskustvu i znanju, postajali smo efikasniji i uspešniji, a i kolege su se vraćale na posao, čim bi ozdravili. Sada je došlo vreme da naši sugrađani pomognu i nama i sebi. Ta pomoć je vakcinacija.
Po do sada dostupnim saznanjima, svako od nas će se ili vakcinisati i razviti imunitet i zaštitu – ili razboleti, makar i u blagoj formi, samo je pitanje vremena. Da bi pomogli jedni drugima, svako treba da uradi što je do njega. Do građana je da se prijave za vakcinaciju.

Na žalost, neki naši sugrađani, kao i zdravstveni radnici, izgubili su bitku. Više nije priča ko je koga zarazio, već zašto i dalje ima onih koji se ponašaju kao da virus ne postoji…
– Cela naša zajednica žali za izgubljenim životima. Teško je gledati kako se život gasi uprkos svemu što pokušavate. U ovom momentu još je velika borba za svakog pacijenta i mnogo se radujem kada smo uspešni. Ljudi su preplavljeni morem informacija. Lično pratim šta se dešava, ne samo kod nas već i u okruženju, a i u celom svetu. Umreženi smo, na stručnom nivou, i dolazimo do različitih saznanja i stavova .
Uopšte nije lako sve to ispratiti. Mogu da razumem nedoumice, dileme i nepoverenje dela građana. Na kraju, svi moramo da donesemo odluku šta ćemo učiniti. Koliko god da treba vremena, iznova, strpljivo, moramo iznositi činjenice da građani razumeju…

Bolest je nepredvidiva, javljaju se novi sojevi virusa…
– Verujem da je vakcinacija početak kraja pandemije. Bolest je nepredvidiva i može biti vrlo teška. Bolje je da se vakcinišemo, nego da dobijemo bolest. Koliko vremena će nam trebati da pobedimo pandemiju, zavisi od nas. Neophodno je u što kraćem roku da vakcinišemo što veći deo populacije. Tako imunitet razvija svaki pojedinac, a virus ima sve manje prostora da se širi u zajednici. Potrebna nam je solidarnost i odgovornost više nego ikad da bismo postigli taj cilj. Prijavljivanje za vakcinaciju je jednostavno i svima dostupno. I svi koji se odluče, biće vakcinisani. Ove nedelje otvarili smo i halu „Medison” kao novo vakcinalno mesto, kako bi svi, u kratkom roku, mogli da se vakcinišu. Mi vas čekamo…

Branka Jajić